11th April 2017 GK & Current Affairs

1. Which city police has launched “Pink Hoyslas” police petrol vehicles for women safety?

[A] Bengaluru

[B] Chennai

[C] Kochi

[D] Guwahati
Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Bengaluru city police has launched “Pink Hoyslas” police patrol vehicles for women safety. Pink Hoysalas will be stationed at 51 hot spots’ that have been identified on the basis of the crime pattern in various city areas, especially those related to safety of women and children. The vehicles will also patrol during the night to extend a moral support for women of Bengaluru.

2.Which company has been named the official Innovation Partner for the 2017 ICC Champions Trophy 2017?

[A] Reliance

[B] IBM

[C] Google

[D] Intel
Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The International Cricket Council (ICC) has named Intel as its official Innovation Partner for the upcoming ICC Champions Trophy 2017. The ICC has collaborated with Intel to transform the cricket experience for fans and help coaches and players improve performance.

3.Who has won the 2017 Formula 1 Chinese Grand Prix tournament?

[A] Nico Rosberg

[B] Lewis Hamilton

[C] Fernando Alonso

[D] Sebastian Vettel
Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Lewis Hamilton, a British Formula One racing driver, has won the 2017 Formula One Chinese Grand Prix at the Shanghai International Circuit in Shanghai, China.

4.Who is the author of the book “Gandhi in Champaran”?

[A] DG Tendulkar

[B] Anand Gandhi

[C] S Ganesan

[D] Mahadev Desai
Show Answer

Answer: Option A
Explanation: The Union Minister for Information & Broadcasting, M Venkaiah Naidu has recently released a book titled “Gandhi in Champaran” authored by noted author Dinanath Gopal Tendulkar at National Mahatma Gandhi Museum in New Delhi.

5.Which state government to launch cheap food canteen “Annapurna Bhojnalayas”?

[A] Haryana

[B] Manipur

[C] Uttar Pradesh

[D] Assam
Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The Uttar Pradesh will launch cheap food canteen “Annapurna Bhojnalayas” across all 14 municipal corporations in the state. Under the scheme, breakfast will be provided at Rs 3, while lunch and dinner will cost Rs 5 only.

6. Which Indian-origin personality has become first non-white judge at the Old Bailey Court of London?

[A] Kirti Solanki

[B] James Miskin

[C] Tayeb Salih

[D] Anuja Ravindra Dhir
Show Answer

Answer: Option D
Explanation: Anuja Ravindra Dhir, an Indian-origin woman, has become the first non-white judge to sit at the Old Bailey Court of London. She is also the youngest circuit judge to sit at the court.

7. The first-ever G20 Digital Ministerial Meeting on Digital Economy was held in which country?

[A] Japan

[B] India

[C] Russia

[D] Germany

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The first-ever G20 Digital Ministerial Meeting on Digital Economy was held in Dusseldorf, Germany on April 6-7, 2017 with theme “Digitisation: Policies for a Digital Future”.

8. Which country has executed most people in 2016, as per Amnesty International Global Report ‘Death Sentences & Executions 2016’?

[A] Pakistan

[B] Iran

[C] China

[D] Saudi Arabia

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: As per Amnesty International Global Report ‘Death Sentences & Executions 2016’, China has executed most people in 2016, despite the number of executions worldwide dropped by 37%. The report stated that it is difficult to get a clear number as Beijing classifies most information related to the death penalty as “state secrets”. The agency said it believes that China executed thousands each year. Excluding China, states around the world executed 1,032 people in 2016, according to Amnesty’s records. Iran has acquired 2nd position followed by Saudi Arabia, Iraq, Pakistan and Egypt.

9. Which portal has been launched by the Survey of India (SoI) that offers free download of Indian Maps?

[A] Digital Map Portal

[B] SoI Portal

[C] Nakshe Portal

[D] OSM Portal

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Dr. Harsh Vardhan, the Union Minister of Science and Technology, has recently launched the Nakshe Portal in New Delhi to mark the 250th anniversary of the Survey of India (SoI).

10. Who has won the 2017 Pulitzer Prize in fiction?

[A] Hisham Matar

[B] Colson Whitehead

[C] Matthew Desmond

[D] Lynn Nottage

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Colson Whitehead from United States has won the 2017 Pulitzer Prize in fiction for his novel “The Underground Railroad”. The novel had received the 2016 National Book Award of the US.