12th October 2016 GK & Current Affairs

1. The first BRICS Trade Fair and Exhibition has started in which city of India?

[A]Kochi

[B]New Delhi

[C]Bhopal

[D]Indore

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:

The first BRICS Trade Fair and Exhibition has started at Pragati Maidan in New Delhi from October 12, 2016 to boost trade among the BRICS nations.

2. The 2nd Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM)-2016 will be held in which city of India? [A]Ahmedabad

[B]Mumbai

[C]Pune

[D]New Delhi

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:

The second Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM)-2016 will be held from October 15 to 23 in the premises of Indira Gandhi National Centre for Arts (IGNCA), New Delhi.

3.The book “The Story of a New Name” has been authored by whom?

[A]Nayanjot Lahiri

[B]Uma Mahadevan

[C]Elena Ferrante

[D]Jennifer Das

 

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:

The book “The Story of a New Name” has been authored by Elena Ferrante.

4.The first-ever World Tsunami Awareness Day (WTAD) will be observed on which day? [A]October 15

[B]October 21

[C]November 12

[D]November 5

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:

The first-ever World Tsunami Awareness Day (WTAD) will be observed on November 5, 2016 to spread awareness among people across the world in matters related to the dangers of tsunami

5.The 2016 SAARC Sufi festival will be held in which of the following countries?

[A]India

[B]Maldives

[C]Afghanistan

[D]Pakistan

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:

The 3rd edition of the SAARC Sufi festival will be held at the Diggi palace in Jaipur from October 14-16, 2016.

6.Himansh” India’s remote and high altitude research station has recently opened in which state of India?

[A]Sikkim

[B]Jammu & Kashmir

[C]Uttarakhand

[D]Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:

India’s remote and high altitude research station “Himansh” has recently opened at a remote region in Spiti, Himachal Pradesh above 13,500 ft (> 4000 m).

7.  What is the India’s rank in the 2016 Global Hunger Index (GHI)?

[A]97th

[B]88th

[C]110th

[D]65th

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:

India has been ranked 97th out of 118 countries in the 2016 Global Hunger Index (GHI).

8. India’s first-ever convertible stadium is located in which of the following cities?

[A]Mumbai

[B]Ahmedabad

[C]Mohali

[D]Kolkata

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Recently, the 2016 Kabaddi World Cup (KWC) has started on October 7 at the Arena By TransStadia in Ahmedabad, which is India’s first-ever convertible stadium.

9. The book “The Legend Of Lakshmi Prasad” has been authored by which Bollywood icon?

[A]Shahrukh Khan

[B]Deepika Padukone

[C]Twinkle Khanna

[D]Dhanush

 

Show Answer

Answer: Option C
The book “The Legend Of Lakshmi Prasad” has been authored by Twinkle Khanna, which will be launch on November 2016.

10. Andrzej Wajda, who passed away recently, was a famous film-director of which country?

[A]Australia

[B]Canada

[C]Poland

[D]Germany

 

Show Answer

Answer: Option C
Andrzej Wajda (90) was a renowned Polish film and theatre director, who passed away recently in Warsaw, Poland.

39 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +