13th April 2017 GK & Current Affairs

1. Who has been named as the new administrator of the United Nations Development Programme (UNDP)?

[A] Kemal Dervis

[B] Helen Clark

[C] Segolene Royal

[D] Achim Steiner

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Achim Steiner from Germany, an expert in environmental issues and politics, has been named as the new administrator of the United Nations Development Programme (UNDP). He will succeed Helen Elizabeth Clark, a former New Zealand Prime Minister. Previously, he served at the United Nations Environment Programme (UNEP) and headed the UN office in Kenya.

2. Which country’s honorary citizenship has been received by Nobel Peace laureate Malala Yousafzai?

[A] Norway

[B] Canada

[C] Switzerland

[D] South Africa

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Nobel Peace laureate Malala Yousafzai has become only the 6th person to receive honorary Canadian citizenship for advocating girls’ education. The Pakistani activist was welcomed to the seat of Canada’s democracy by Prime Minister Justin Trudeau.

3. Which state government will launch a unique programme “Ammaku Vandaman” in schools to pay tribute to mothers?

[A] Karnataka

[B] Andhra Pradesh

[C] Kerala

[D] Tamil Nadu

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The Andhra Pradesh government will launch a unique programme ‘Ammaku Vandanam’ in schools to pay tribute to mothers and to respect motherhood. The programme will be implemented in high schools on the annual day of every academic year or on any other day decided by the School Management Committee (SMC).

4. The International Day of Human Space Flight is observed on which date?

[A] April 12

[B] April 10

[C] April 13

[D] April 14
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The International Day of Human Space Flight is celebrated every year on April 12 to mark the beginning of the space era for mankind, reaffirming the important contribution of space science and technology in achieving sustainable development goals and increasing the well-being of States and peoples, as well as ensuring the realization of their aspiration to maintain outer space for peaceful purposes

5. Which committee has been constituted by the Union Government to examine the existing framework with regard to Virtual Currencies?

[A] Dinesh Sharma committee

[B] Shaktikanta Das committee

[C] H R Khan committee

[D] B S Dharamraj committee

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The Union Government has recently constituted an Inter-Disciplinary Committee to examine the existing framework with regard to Virtual Currencies. The Committee will take stock of the present status of Virtual Currencies both in India and globally. It will also examine the existing global regulatory and legal structures governing these Currencies.

6. The National Safe Motherhood Day (NSMD) is observed on which date in India?

[A] April 13

[B] April 14

[C] April 12

[D] April 11

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The National Safe Motherhood Day (NSMD) is observed every year on April 11 to create awareness on maternity care for pregnant and lactating women. The NSMD is an initiative of White Ribbon Alliance for Safe Motherhood, India (WRAI).

7. Which state government will re-launched ‘Adarana’ scheme for improving traditional occupations?

[A] Himachal Pradesh

[B] Sikkim

[C] Andhra Pradesh

[D] Odisha

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The Andhra Pradesh government has re-launched ‘Adarana scheme’ for improving traditional occupations. The scheme is for the uplift and all-round development of people belonging to the Backward Classes.

8. India has signed MoU with which neighboring country for extending Hindi language course?

[A] Nepal

[B] China

[C] Myanmar

[D] Bangladesh

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The Government of India (GoI) has signed an agreement with China to extend the term of Hindi language course functioning at a leading Chinese University since 2012. The MoU was signed by Consul General of Shanghai Consulate Prakash Gupta on behalf of Indian Council for Cultural Relations (ICCR) and Shanghai International Studies University (SISU) President Cao Deming in Shanghai.

37 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +