14th April 2017 GK & Current Affairs

1. Which port has topped the list in the first-ever ranking of the ports on Sanitation Parameters under the Union Ministry of Shipping?

[A] Kandla Port

[B] Cochin Port

[C] Haldia Port

[D] Vizag Port

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Haldia Port of West Bengal has topped the list in the first-ever ranking of the ports on Sanitation Parameters under the Union Ministry of Shipping. The ranking was based on the efforts undertaken by ports to counter waste generating sources with respect to port operation, office area, township area and the response to incoming ships.

2. The World Bank (WB) has approved how much amount of loan to help India develop its first modern waterway?
[A] $275 million

[B] $375 million

[C] $475 million

[D] $575 million

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The World Bank (WB) has approved a $375 million loan to India’s first waterway project “National Waterway (NW) 1”. The waterway project is to create a water transport fairway on a 1,360-km stretch of the Ganga River between Varanasi and Haldia. The project will help build the infrastructure needed to develop water transportation in the area.

3. India’s first industrial-articulated robot “TAL Brabo” has been launched by which Indian company?

[A] Tata Motors

[B] Maruti Suzuki

[C] Mahindra & Mahindra

[D] Eicher Motors
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
India’s first industrial-articulated robot “TAL Brabo” has been launched by TAL Manufacturing Solutions, a wholly-owned subsidiary of Tata Motors. It is the first industrial robot to be fully conceptualized, designed & made in India for Micro, Small and Medium Industries (MSME).

4. India has signed sport partnership agreement with which country to increase cooperation in sports?

[A] Canada

[B] United States

[C] Russia

[D] Australia

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
India has recently signed sport partnership agreement with Australia to increase cooperation in sports. The India-Australia Sports Partnership would facilitate exchange of athletes, coaches, technical officials, sports scientists between the two countries. It will advance India-Australia cooperation in four areas, athlete and coach training and development, sport science, sport governance and integrity and grassroots participation.

5. Munshi Venu, who passed away recently, was the veteran actor of which film industry?

[A] Tamil

[B] Odia

[C] Malayalam

[D] Telugu

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Munshi Venu (63), a prominent Malayalam actor, has passed away at Chalakudy in Thrissur, Kerala. He acted in over 75 Malayalam films and will be remembered for his comical characters. He was best known for his roles in Chotta Mumbai, Salt ‘n’ Pepper, Kanyaka Talkies, Oru Muthassi Gadha, Immanuel and Daddy Cool.

6. Dr. Mark Weinberhg, the renowned AIDS researcher has passed away. He hailed from which country?

[A] Finland

[B] Canada

[C] Norway

[D] Australia

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Dr. Mark Wainberg (71), the renowned Canadian AIDS researcher and social activist, has recently passed away in Bal Harbour, Florida, USA. He was a leader in the fight against AIDS and was a major force in HIV Science.

7.The 2017 Sangken festival has started in which state?

[A] Sikkim

[B] Assam

[C] Jharkhand

[D] Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The Sangken festival has started in Arunachal Pradesh from April 14, 2017 that marks the start of Theravada Buddhist New Year. It is celebrated by the Theravada Buddhist community. On the occasion the images of Buddha are taken out and are given ceremonial bath. The holy bath of lord Buddha is an auspicious event in the 3-day fest.

8. Which state government has launched “Operation Durga” to ensure women safety?

[A] Punjab

[B] Uttar Pradesh

[C] Madhya Pradesh

[D] Haryana

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The Haryana government has recently launched ‘Operation Durga’ campaign to ensure women safety in the state. Under this campaign, 24 teams have been formed by the Chief Minister’s Flying Squad. The teams comprise woman personnel, including nine Sub-inspectors of Police, 14 Assistant Sub-inspectors, six Head Constables and 13 constables, besides other police officers from each district.

9. Which state has bagged Krishi Karman Award 2015-16 for increase in food grains production?

[A] Himachal Pradesh

[B] Andhra Pradesh

[C] Madhya Pradesh

[D] Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Himachal Pradesh has bagged Krishi Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grains production. The state Agriculture Department has been selected for this award for the 3rd time due to their dedicated efforts in extending technological inputs and services to the farmers which resulted in increase in food grains production.

10.Who is the newly appointed Chief Justice of Delhi High Court (DHC)?

[A] SK Kaul

[B] Gita Mittal

[C] Huluvadi G Ramesh

[D] G Rohini

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Justice Gita Mittal has become the acting Chief Justice of Delhi High Court (DHC). She has authored many significant judgments and was also instrumental in the establishment of vulnerable witness deposition complexes in Delhi.