14th October 2016 Gk & Current Affairs

1. Who has been elected as the new Secretary General of the United Nations?

[A]Anibal Silva

[B]Vitaly Antonio

[C]Antonio Guterres

[D]Matthew Rycroft

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:

Portugal’s ex-Prime Minister, Antonio Guterres has been officially appointed as the 9th UN secretary-general by the United Nations General Assembly (UNGA).

2. The 2016 Women of India Festival has started in which of the following cities?

[A]New Delhi

[B]Jaipur

[C]Gandhinagar

[D]Allahabad

 

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:

Maneka Gandhi, the Union Minister of Women and Child Development, has launched the 2016 Women of India Festival at Dilli Haat in New Delhi.

3. What is the theme of 2016 World Standards Day (WSD)?

[A]International Standards – Creating confidence globally

[B]Standards level the playing field

[C]Standards Build Trust

[D]Standards – the world’s common language

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:

The 2016 theme is “Standards Build Trust”.

4. The National Seismic Programme (NSP) has been launched in which state of India?

[A]Arunachal Pradesh

[B]Sikkim

[C]Assam

[D]Odisha

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:

The National Seismic Programme (NSP) has been launched by Union Minister of State for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan in Odisha to trace hydrocarbon resources like oil and natural gas in Mahanadi basin.

5. Shahlyla Ahmadzai Baluch, who passed away recently, was a football player of which country?

[A]Pakistan

[B]Afghanistan

[C]India

[D]Iran

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:

Shahlyla Ahmadzai Baluch (21), one of the finest strikers for Pakistan women’s football team.

6. Who of the following has been selected for the Sri Maharshi Valimiki Jayanti Award for 2016-17?

[A]D Borappa

[B]H Anjaneya

[C]Veeranna

[D]S G Siddaramaiah

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:

Former Minister Veeranna has been selected for the Sri Maharshi Valimiki Jayanti Award for the year 2016-17, which is instituted by the Karnataka government.

 

7. Who has been appointed as Whole-Time Member (WTM) of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)?

[A]Pradeep Kumar

[B]G Mahalingam

[C]Jivan Kher

[D]Prashant Saran

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:

Gurumoorthy Mahalingam has been appointed as Whole-Time Member (WTM) of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)

 

8. Which Indian personality has been awarded for ‘Excellence in Technical Innovation’ by the International Society of Automation (ISA)?

[A]Satish Pathak

[B]Pankaj Ahuja

[C]Naveen Jain

[D]Milind Sharma

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:

Satish Pathak, a Pune-based innovator, has been awarded for ‘Excellence in Technical Innovation’ by the International Society of Automation (ISA).

 

9. Which former chief minister has been awarded by Ugandan government for his literary work?

[A]N. Rangaswamy

[B]Oommen Chandy

[C]Tarun Gogoi

[D]Ramesh Pokhriyal

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:

Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank, the former Uttarakhand chief minister, has been conferred with the prestigious award.

 

10. The first-ever BRICS-BIMSTEC Outreach Summit will be held in which state of India?

[A]Goa

[B]Uttar Pradesh

[C]Maharashtra

[D]Rajasthan

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:

India is hosting the 8th BRICS Summit, followed by first-ever BRICS-BIMSTEC Outreach Summit in Goa on October 15, 2016