14th September 2016-GK And Current Affairs

1. The world’s longest bullet train network has been established in which country?

A. China

B. Japan

C. United States

D. Germany

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The world’s longest bullet train (or High-Speed Rail (HSR)) network with over 20,000 km of track has established in China. The HSR in China refers to any railway in China with commercial train service at the speed of 200 km/h or higher.

2) Who has been honoured with 2016 Tamil Ratna award in United States?

A. Lalit Modi

B. Subramanian Swamy

C. Narendra Modi

D. Lata Mangeshkar

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Subramanian Swamy, the senior BJP leader and Rajya Sabha MP, has been honoured with Tamil Ratna award by America Tamil Sangam (ATS) in New York for fighting corruption and working for more transparency in the functioning of the government.

3) Which country is hosting the 2016 Track Asia Cup cycling competition?

A. China

B. India

C. Bhutan

D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
India is hosting the 2016 Track Asia Cup cycling competition at the Indira Gandhi Sports Complex velodrome in New Delhi.

4)The book “His Bloody Project” has been authored by whom?

A. Paul Beatty

B. Graeme Macrae Burnet

C. Roger Brunyate

D. James Robertson

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The book “His Bloody Project” has been authored by Graeme Macrae Burnet. It is a story of poverty in the tiny crofting community of Culduie in the Scottish Highlands. The book is shortlisted for 2016 Man Booker prize.

5)Which Indian-origin scientist has won the 2016 Lemelson-MIT Prize?

A. Mandeep Kaur

B. Kirti Singh

C. Ramesh Raskar

D. Varsha Patil

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Ramesh Raskar, an Indian-origin scientist, has bagged the prestigious 2016 Lemelson-MIT Prize worth $ 5 lakh for his groundbreaking inventions to create solutions to improve lives globally.

6)On which date the National Hindi Divas is celebrated in India?

A. September 15

B. September 14

C. September 16

D. September 13

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The National Hindi Divas is celebrated every year on September 14 in India. On this day, in 1949, the Constituent Assembly of India had adopted Hindi language as the official language of India.

7)Devendra Jhajharia, who has won gold at the 2016 Rio Paralympics, is associated with which sports?

A. Shot Put

B. Javelin throw

C. Archery

D. Sprint

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Devendra Jhajharia has clinched gold in the men’s javelin throw F46 event at the 2016 Rio Paralympics.

8)What is the theme of 2016 World Suicide Prevention Day (WSPD)?

A. Suicide Can Be Prevented!

B. Connect, Communicate, Care

C. Stigma: A Major Barrier to Suicide Prevention

D. Light a candle near a Window

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:

The World Suicide Prevention Day (WSPD) is observed every year on September 10 to provide worldwide commitment and action to prevent suicides, with various activities around the world. The 2016 theme is “Connect, Communicate, Care”.

9)The book “Anything but Khamoshi” is the biography of which famous personality?

A. Rajinikanth

B. Bharathi Pradhan

C. Shatrughan Sinha

D. LK Advani

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:

The book “Anything but Khamoshi: The Shatrughan Sinha Biography” is authored by Bharathi S Pradhan.

10)Which state tourism department will host the 2016 Vintage Bike and Car Festival?

A. Kerala

B. Goa

C. Tamil Nadu

D. Assam

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:

The Goa Tourism department will host the first-of-its-kind Vintage Bikeand Car Festival-2016 on October 1. In the festival, the vintage two-wheelers and four wheelers dated from 1921 to 1970 will be on display.

27 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +