15th September 2016 GK And Current Affairs

1)Which team has won the 2016 Duleep Trophy Cricket tournament?
A) India Black
B) India Blue
C) India Green
D) India Red

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:India Blue has won the 55th season of Duleep Trophy Cricket tournament-2016 by defeating India Red in the final by 355 runs in Greater Noida. It was the first day/night tournament played with a pink ball. Cheteshwar Pujara was named the Player of the Match.
.

2)What is the theme of the 2016 United Nations’ International Democracy Day?
A) Public participation for democracy
B) Engaging youth on democracy
C) Democracy and the 2030 Agenda for Sustainable Development
D) Space for Civil Society

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The United Nations’ International Democracy Day (IDD) is observed every year on September 15 to raise public awareness about the democratic system. The 2016 theme is “Democracy and the 2030 Agenda for Sustainable Development”.

3)Who has been chosen for the mascot of Swachh Bharat Abhiyan?
A) Parvati Bai
B) Dhuli Bai
C) Madan Kavar
D) Kunwar Bai

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Kunwar Bai (105), who was recognised by Prime Minister Narendra Modi for building toilet by selling off her goats, has been chosen as the ‘Swachh Bharat Abhiyan’ mascot. Prime Minister Modi will felicitate Kunwar Bai at a function in New Delhi to mark ‘Swachhta Diwas’ on September 17, 2016.
.

4)Who will be India’s flag bearer at the 2016 Rio Paralympics closing ceremony?
A) Varun Singh Bhati
B) Deepa Malik
C) Thangavelu Mariyappan
D) Devendra Jhajharia

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Thangavelu Mariyappan will be India’s flag bearer at the 2016 Rio Paralympics closing ceremony on September 18, 2016. He has won India’s first gold medal in the men’s high jump T-42 event with jump of 1.89 metres at the 2016 Rio Paralympics. With this, Thangavelu became the first Indian high jumper to win Paralympics gold. His compatriot Varun Singh Bhati clinched the bronze medal in the same event.

.

5)Which of the following teams has won the 2016 MCC Murugappa Gold Cup Hockey Tournament?
A) Army XI
B) Indian Railways
C) Oil & Natural Gas Corporation (ONGC)
D) Indian Oil Corporation (IOC

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:For the first time, Indian Railways Men Hockey Team has won the 2016 MCC Murugappa Gold Cup Hockey Tournament by defeating Indian Oil Corporation (IOC) in the final by 2 – 1 at Chennai, Tamil Nadu.

6)The National Conference on Agriculture for Rabi Campaign-2016 has started at which city of India?
A) Kanpur
B) New Delhi
C) Jaipur
D) Bhopal

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The National Conference on Agriculture for Rabi Campaign 2016 has started at Vigyan Bhawan, New Delhi on September 15, 2016 to look at the implementation progress of important schemes related to Agriculture and Farmers’ Welfare announced by the Centre in the last 2 years. The 2-day conference has inaugurated by Radha Mohan Singh, the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare

7)Who has won the Fellows of Nature (FON) South Asia Short Story Award?
A) Meghna Pant
B) Sudha Naidu
C) Nirmala Jain
D) Shantanu Kumar
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Meghna Pant has won the Fellows of Nature (FON) South Asia Short Story Award in Nature writing for her short story “People of the Sun. The award will be given to her at Kumaon Literary Festival in October 2016.

8)Which Indian personality will be honoured with a humanitarian award by a prominent Jewish human rights organisation?
A) Baba Ramdev
B) Sri Sri Ravi Shankar
C) A R Rahman
D) Rajinikanth

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Spiritual leader Sri Sri Ravi Shankar will be honoured with a humanitarian award by a prominent Jewish human rights organisation for promoting human dignity, interfaith relations and tolerance among people.

9)Who has been sworn-in as the new Governor of Arunachal Pradesh?
A) Ram Nath Kovind
B) Banwarilal Purohit
C) Jyoti Prasad Rajkhowa
D) V. Shanmuganathan

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:V. Shanmuganathan has been sworn-in as the new Governor of Arunachal Pradesh. Shanmuganathan, the Governor of Meghalaya, has been given the additional charge of Governor of Arunachal Pradesh.

10)The 2016 Non Aligned Movement (NAM) will be held in which country?
A) Iran
B) Venezuela
C) Afghanistan
D) Russia

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The 17th edition of 2016 Non Aligned Movement (NAM) Summit will be held at Margarita Island in Venezuela on September 17-18. The NAM Summits are among the largest gathering of countries, after the United Nations. India is one of the founding members of the NAM, which came into being 55 years ago when leaders of 25 developing countries, including the then Prime Minister Jawahar Lal Nehru met at the 1961 Belgrade Conference

71 total views, 4 views today

10 Days CAT Workshop by CAT Toppers boost your scores by 20 Marks! Get Started Now!

+ +