16th and 17th April 2017 GK & Current Affairs

1. Which state government has recently launched ‘unemployment allowance scheme’?

[A] Andhra Pradesh

[B] Madhya Pradesh

[C] Himachal Pradesh

[D] Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The Chief minister of Himachal Pradesh, Virbhadra Singh has recently launched an ‘unemployment allowance scheme’ at the state level function at Chamba on the occasion of the 70th foundation day of Himachal Pradesh.

2. Robert W. Taylor, the renowned computer pioneer passed away. He hailed from which country?

[A] France

[B] Japan

[C] Australia

[D] United States

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: Robert William Taylor (85), the internet and computer pioneer, has recently passed away in California, United States. He was instrumental in creating the internet and the modern personal computer.

3. Which state has become the first Indian state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters?

[A] Kerala

[B] Maharashtra

[C] Karnataka

[D] Odisha
Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Maharashtra became the first Indian state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters. The state branch of the Election Commission of India (ECI) has launched the drive on April 15, celebrated as Third Gender Day (TGD).

4. Gayatri Pullela is associated with which sports?

[A] Badminton

[B] Tennis

[C] Hockey

[D] Football

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Gayatri Pullela has bagged both the singles and doubles crown at the Pembangunan Jaya Raya Junior Grand Prix in Jakarta, Indonesia. She won girls U-15 singles title by defeating her compatriot Samiya Farooqui by 21-11, 18-21, 21-16. Later, Pullela and Samiya won their U-15 doubles title by defeating Indonesian pair of Kelly Larissa and Shelandry Vyola in the final by 21-17, 21-15.

5.The Union Government has launched RUSA portal to act as a one-stop for States’ Higher Education Plans. What does ‘RUSA’ stands for?

[A] Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

[B] Rashtriya Uttam Shiksha Abhiyan

[C] Rashtriya Unmukht Shiksha Abhiyan

[D] Rashtriya Unnatsheel Shiksha Abhiyan
Show Answer

Answer: Option A
Explanation: The Union Minister of Human Resource and Development (HRD) Prakash Javadekar has launched the portal and mobile app “Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA)” in New Delhi on April 17, 2017. The portal will act as a one-stop one-stop destination for higher education plans, decisions and information on resources of states.

6. Emma Morano, the world’s oldest person has passed away. She hailed from which country?

[A] Norway

[B] Jamaica

[C] Italy

[D] France

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Emma Martina Luigia Morano (117), the world’s oldest woman, has recently passed away at Verbania in Italy on April 15, 2017. She was born on 29th November 1899 in the Piedmont region of Italy and was officially the last person born in the 1800s still living. She was the Guinness World Record holder for the oldest living person and oldest living woman.

7. Who has won the 2017 Time Magazine’s Most Influential Person Reader’s poll?

[A] Leni Robredo

[B] Rodrigo Duterte

[C] Narendra Modi

[D] Justin Trudeau

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Philippine President Rodrigo Duterte has won the 2017 Time magazine’s readers’ poll of the 100 most influential people in the world. Duterte got 5% of the total “yes” votes in the poll, which closed on April 16, 2017. The official TIME 100 list, which is selected by TIME’s editors, will be announced on April 20, 2017.

8. Who has won the 2017 Men’s singles Singapore Open Badminton tournament?

[A] N S Reddy

[B] Anthony Sinisuka Ginting

[C] Sai Praneeth Bhamidipati

[D] Kidambi Srikanth
Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Sai Praneeth Bhamidipati from India has won the 2017 Men’s singles Singapore Open Badminton tournament by defeating his compatriot Kidambi Srikanth in the final by 17-21, 21-17,21-17 at Singapore Indore Stadium, Singapore. Apart from this, Tai Tzu-ying of Taiwan has won the Women’s Singles title by defeating Carolina Marin of Spain in the final by 21-15, 21-15.

9. The first-ever Nepal-China joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship-2017 has started in which of the following cities?

[A] Guangzhou

[B] Beijing

[C] Butwal

[D] Kathmandu
Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The first-ever Nepal-China joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship-2017’ has started at Kathmandu, Nepal from April 17, 2017 with a special focus on counter- terrorism and disaster management

10. What is the theme of the 2017 World Hemophilia Day (WHD)?

[A] Count Me In

[B] Together We Care

[C] Improve Your Life!

[D] Hear their voices
Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The World Hemophilia Day (WHD) is observed every year on April 17 to improve and sustain care for people with inherited bleeding disorders around the world. The 2017 World Hemophilia Day theme is “Hear Their Voices” to unite the community and show support for the millions of people affected by bleeding disorders. Hemophilia is an inherited bleeding disorder in which a person lacks or has low levels of certain proteins called “clotting factors” and as a result, the blood doesn’t clot properly.