16th September 2016 GK And Current Affairs

1)Which Indian-American author has been selected for 2015 National Humanities Medal?
A) Abraham Verghese
B) James Gross
C) Priyanka Chernow
D) Milan Wilkerson

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Abraham Verghese, Indian-American physician-author, has been selected for the prestigious 2015 National Humanities Medal. The award will be conferred to him at a ceremony in Washington by President Barack Obama on September 21, 2016.

2)The Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalaya (IGKV) is located in which state of India?
A) Rajasthan
B) Madhya Pradesh
C) Uttar Pradesh
D) Chhattisgarh

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The Agriculture museum has recently inaugurated at Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalaya (IGKV) in Raipur, Chhattisgarh and it is touted as the first-of- its-kind in any agriculture university in India.

3)The book “Shanti ki Talaash mein Zindagi” has been authored by whom?
A) Radhika Nagrath
B) Pranav Pandya
C) Nitin Bora
D) Malini Chopra

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The book “Shanti ki Talaash mein Zindagi” has been authored by Radhika Nagrath, a Haridwar-based author and journalist.

4)Which bank has tied up with Banaras Hindu University (BHU) for banking courses?
A) SBI Bank
B) Axis Bank
C) ICICI Bank
D) NABARD
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Axis Bank has recently tied up with Banaras Hindu University (BHU) to offer specialized banking courses.

5)Ramkumar Ramanathan is associated with which sports?
A) Cricket
B) Football
C) Hockey
D) Tennis

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:Ramkumar Ramanathan is a professional Indian tennis player, who will play India’s first rubber in the singles against 14-time Grand Slam Champion Rafael Nadal in the Davis Cup World Group Playoff at the RK Khanna Stadium in New Delhi.

6)Which mobile company has signed MoU with Haryana government to set up its mobile manufacturing hub?
A) Xiaomi
B) Samsung
C) Gionee
D) LG

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The Gionee mobiles has recently signed an MoU with the Haryana government to set up its phone manufacturing hub with an initial investment of Rs. 500 crore. The hub would be set up over an area of 40-50 acres in Faridabad and would provide employment to 28,000 people in next 3 years.

7)Who has become the brand ambassador of Uttar Pradesh’s Samajwadi Kisan Beema Yojana (SKBY)?
A) Salman Khan
B) Nawazuddin Siddiqui
C) Irfan Khan
D) Vidya Balan

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The Uttar Pradesh government has appointed bollywood actor Nawazuddin Siddiqui as the brand ambassador of the Samajwadi Kisan Beema Yojana (SKBY), a scheme aimed at insuring farmers. In the scheme, many facilities like cashless treatment upto Rs 2.5 lakh and Rs one lakh for organ transplant have been included.

8)Who is leading the Indian delegation at the 2016 Non Aligned Movement (NAM) summit?
A) Narendra Modi
B) Hamid Ansari
C) Arun Jaitley
D) Pranab Mukherjee
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Mohammad Hamid Ansari, the Vice-President of India, is leading the Indian delegation at the 17th edition of Non Aligned Movement (NAM) Summit at Margarita Island in Venezuela on September 17-18. India is one of the founding members of the NAM, which came into being 55 years ago when leaders of 25 developing countries, including the then Prime Minister Jawahar Lal Nehru met at the 1961 Belgrade Conference.

9)What is the theme of 2016 International Day for the Preservation of the Ozone Layer?
A) Ozone: the mission to protect world
B) Preserve Ozone Layer
C) Ozone and climate: restored by a world united
D) Ozone Layer Protection: the mission goes on
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed every year on September 16 to mark the day back in 1987 when Montreal Protocol signed on substances that deplete the ozone layer. The 2016 theme is “Ozone and climate: Restored by a world united”.

10)Which committee has recently submitted its report to tackle the shortage of pulses?
A) TVSN Prasad committee
B) Arvind Subramanian committee
C) Madhukar Gupta committee
D) Shailesh Nagar committee

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The high-level committee headed by Chief Economic Advisor Arvind Subramanian, which was formed to tackle the shortage of pulses, has recently submitted its report to Union Finance Minister Arun Jaitley. The committee was formed to consider a reasonable hike in the Minimum Support Price (MSP) for pulses and bonus for the farmers to promote puslse cultivation.

69 total views, 4 views today