17th May 2017 Gk & Current Affairs

1. Rifath Sharook has designed the world’s lightest satellite “KalamSat”. He hails from which country?

[A] China

[B] Malaysia

[C] India

[D] Japan

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Indian teen Rifath Sharook from Tamil Nadu has designed the world’s lightest & smallest satellite named “KalamSat”. The satellite weighs only 64 grams and will be launched by NASA on June 21, 2017. With this, he will become the first Indian student to have his experiment launched by NASA.

2. Who has been awarded the 2017 INSA Young Scientist award for research in cancer treatment?

[A] R D Trivedi

[B] Aasok Tmange

[C] Sidharth Deshmukh

[D] Aravind Kumar Rengan

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: Dr. Aravind Kumar Rengan, the Assistant Professor in Department of Biomedical Engineering at Indian Institute of Technology – Hyderabad (IIT-H), has been awarded the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017 for his research in cancer treatment.

3. Javier Valdez, the renowned journalist has passed away. He hailed from which country?

[A] Mexico

[B] Bolivia

[C] Nauru

[D] Trinidad and Tobago

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Javier Valdez (50), the renowned Mexican journalist and founder of Ríodoce, was shot and killed by unidentified gunmen on May 15, 2017 in the northwest state of Sinaloa in Mexico. Valdez was a nationally and internationally-recognised journalist who authored several books on the drug trade, including “Narcoperiodismo” and “Los Morros del Narco”.

4. Which union minister has launched Operation Clean Portal for transparent tax administration?

[A] Sushma Swaraj

[B] Arun Jaitley

[C] Narendra Modi

[D] Rajnath Singh

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Arun Jaitley, the Union Minister of Finance, has officially launched the Portal of Operation Clean Money on May 16, 2017 for a transparent tax administration as well as to enable citizen engagement for creating a tax compliant society. The salient features of the portal are to provide comprehensive information at one place, to enable citizen engagement for creating a tax compliant society & to enabling transparent tax administration by sharing status reports.

5. Where is the headquarters of OIC Independent Permanent Human Rights Commission (IPHRC)?

[A] United Arab Emirates

[B] Senegal

[C] Saudi Arabia

[D] Burkina Faso

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The headquarters of OIC Independent Permanent Human Rights Commission of Organization (IPHRC) has recently inaugurated at Jeddah, Saudi Arabia on May 15, 2017. The headquarters will help promote human rights and fundamental freedoms in the Muslim world through provision of objective and neutral views on many human rights issues, in accordance with international rules and in consonance with Islamic principles.

6. Which state government has constituted “Maa committee” to check mid day meal quality in schools?

[A] Uttar Pradesh

[B] Assam

[C] Tamil Nadu

[D] Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: The Uttar Pradesh government has recently constituted “Maa committee” to check mid day meal quality in state-run primary schools to ensure that the students will get nutritious food prepared in hygienic conditions. It will be a committee of six mothers, from all sections of the society, whose students are studying in that school.

7. Who will lead the Indian delegation to the 2017 G20 Labour & Employment Ministers’ Meet?

[A] Rajit Punhani

[B] Bandaru Dattatraya

[C] Sushma Swaraj

[D] Arun Jaitley

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Bandaru Dattatraya, the Union Minister of State for Labour and Employment, will lead the Indian delegation to the 2017 G20 Labour and Employment Ministers’ Meet, which is scheduled to be held at Bad Neuenahr in Germany on May 18-19, 2017. Dattatraya will outline India’s recent initiatives for the welfare of its workers including those related to employment promotion, social security, Maternity benefit and child labour.

8. Who has become the first Indian driver to win the race in the GP3 Series?

[A] Dinesh Singh

[B] Sanjay Sharma

[C] Karun Chandhok

[D] Arjun Maini

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: Arjun Maini from Bengaluru, driving for Jenzer Motorsports, has created history by becoming the first Indian driver to win his first race in the GP3 (a feeder series to GP2) series at the Circuit de Catalunya in Barcelona, Spain on May 14, 2017. Now, Maini stands 3rd in the championship with 21 points after the first round of the nine-round GP3 series.

9. Who has become the first Indian woman to scale Mount Everest for the fourth time?

[A] Anshu Jamsenpa

[B] Lhakpa Sherpa

[C] Premlata Agarwal

[D] Malavath Purna

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Anshu Jamsenpa, the Indian mountaineer from Arunachal Pradesh, has scripted history by becoming the first Indian woman to scale the Mount Everest for the fourth time. She will attempt a double ascent to the world’s highest peak to make it a total five successful climbs.

10. India’s first smart grid project has successfully created by which institute?

[A] Shanmugha Arts Science Technology & Research Academy (SASTRA)

[B] Indian Institute of Space Science and Technology (IISST)

[C] Indian Institute of Technology Madras (IITM)

[D] Indian Institute of Engineering Science and Technology (IIEST)

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The Indian Institute of Engineering Science and Technology (IIEST) has successfully created India’s first smart grid project, which will generate power from renewable sources of energy. Soon, the project is to be inaugurated by President Pranab Mukherjee. The smart grid will be synchronised to generate power from solar, wind and vegetable waste resources, depending on the weather conditions and availability of waste products.