17th September Gk and Current Affairs

1. Which country will host the 2017 annual meetings of the African Development Bank (AfDB) Group?

A. China

B. Nepal

C. India

D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Recently, the Government of India (GoI) has signed Memorandum of Understanding (MOU) with the African Development Bank (AfDB) for hosting the Bank’s Annual Meetings at Mahatma Gandhi Convention Centre in Ahmedabad, Gujarat on May 22-26, 2017.

2)Indian Navy has launched which of its most advanced guided missile?
a)Dhanush
b)Agni
c)Destroyer ‘Mormugao
d)None of these

Show Answer

Answer: Option C
 Indian Navy has launched Destroyer Mormugao which of its most advanced guided missile

3)Who has become the brand ambassador of Uttar Pradesh’s Samajwadi Kisan Beema Yojana (SKBY)?
a)Salman Khan
b)Nawazuddin Siddiqui
c)Irfan khan
d)Vidya Balan

Show Answer

Answer: Option B
Nawazuddin Siddiqui has become the brand ambassador of Uttar Pradesh’s Samajwadi Kisan Beema Yojana (SKBY)

4)Who is leading the Indian delegation at the 2016 Non Aligned Movement (NAM) summit?

a)Narendra Modi
b)Hamid Ansari
c)Arun Jaitley
d)Pranab Mukherjee

Show Answer

Answer: Option B
Hamid Ansari  is leading the Indian delegation at the 2016 Non Aligned Movement (NAM) summit.

5)What is the theme of 2016 International Day for the Preservation of the Ozone Layer?
a)Ozone: the mission to protect world
b)Preserve Ozone Layer
c)Ozone and climate: restored by a world united
d)Ozone Layer Protection: the mission goes on

Show Answer

Answer: Option C
Ozone and climate: restored by a world united is the theme of 2016 International Day for the Preservation of the Ozone Layer.

6)Edward Albee, who passed away recently, was related to which field?

A. Journalism

B. Science

C. Sports

D. Playwright

Show Answer

Answer: Option D

US playwright Edward Albee (88), the author of Who’s Afraid of Virginia Woolf?, has recently passed away in New York.

7) On which day of every year is International Democracy day celebrated?
a)15th September
b)14th September

c)17th September
d)13th September

Show Answer

Answer: Option A

15th September is International Democracy day

8) Which Indian Institute of Technology has adopted five villages under Namami Gange programme?
a)IIT Bombay
b)IIT Kanpur
c)IIT Roorkee
d)IIT Indore

Show Answer

Answer: Option B

IIT Kanpur has adopted five villages under Namami Gange programme

9)The 2016 Engineer’s Day is celebrated on which date in India?

A. September 17

B. September 18

C. September 16

D. September 15

 

Show Answer

Answer: Option D

The Engineer’s Day is celebrated every year on September 15 in India in memory of the Bharat Ratna Mokshagundam Visvesvaraya.

10) The book “One & A Half Wife” has been authored by whom?

A. Advaita Kala

B. Meghna Pant

C. Rajiv Seth

D. Madhuri Banerjee

 

Show Answer

Answer: Option B

The book “One & A Half Wife” has been authored by Meghna Pant, an Indian literary fiction author and financial journalist.