1st-2nd December 2016 Gk & Current Affairs

1. Which portal has been launched by Ministry of Women and Child Development to register online complaints of child sexual abuse?

[A]POCSO e-BOX

[B]POCSO m-BOX

[C]POCSO c-BOX

[D]POCSO m-BOX

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The Union government launched a “Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) e-box BOX” in August 2016 for easy and confidential registration of complaints regarding sexual offence against children.

2. What is the India’s rank in the 2016 Enabling Trade Index (ETI) of World Economic Forum (WEF)?

[A]112th

[B]102nd

[C]93rd

[D]116th

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:India has been ranked 102nd among 136 nations in the 2016 Enabling Trade Index (ETI), as per recently published ‘Global Enabling Trade Report 2016 of World Economic Forum (WEF) and the Global Alliance for Trade Facilitation.

3.India has recently signed deal for 145 M777 ultra-light howitzers guns with which country?

[A]Russia

[B]Japan

[C]Brazil

[D]United States

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:India has recently signed Rs. 5,000 crore deal for 145 M777 ultra-light howitzers guns with the United States, which will be deployed in high-altitude areas in Arunachal Pradesh and Ladakh, bordering China.

4.Who has become the first woman President of the All India Tennis Association (AITA)?

[A]Hironmoy Chatterjee

[B]Chintan Parikh

[C]Aneil Mahajan

[D]Praveen Mahajan

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:Praveen Mahajan, a former IRS officer, has became the first woman President of the All India Tennis Association (AITA).

5.The Raising Day of Border Security Force (BSF) is celebrated on which day in India?

[A]December 3

[B]December 2

[C]December 1

[D]December 4

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The Border Security Force (BSF) has recently celebrated its 51st anniversary of Raising Day on December 1, 2016.

6.Which international organisation has inscribed Yoga in the representative list of Intangible Cultural Heritage of Humanity?

[A]UNIDO

[B]UNICEF

[C]UNISDR

[D]UNESCO

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: India’s one of the ancient practices “Yoga” has been inscribed as an element in the UNESCO’s list of Intangible Cultural Heritage of humanity during the 11th session of the Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage held in Addis Ababa, Ethiopia.

7.Where is the headquarters of Indian Council of Medical Research (ICMR)?

[A]Pune

[B]New Delhi

[C]Kolkata

[D]Bangaluru

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The Indian Council of Medical Research (ICMR) is the apex body in India for the formulation, coordination and promotion of biomedical research.

8.The 2016 India International Science Festival (IISF) will be held in which city?

[A]Bangaluru

[B]New Delhi

[C]Kochi

[D]Pune

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The 2016 India International Science festival (IISF) will be held in New Delhi from December 7 to 11, 2016.

9.The 2016 Tripitak Sutrapath Mahotasava has started in which state of India?

[A]Assam

[B]Nagaland

[C]Bihar

[D]Odisha

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The 10-days Tripitak Sutrapath Mahotasava has started at Bodhgaya in Bihar.

10.Makkal Pavalar Inkulab, who passed away recently, was the legendary poet of which language?

[A]Telugu

[B]Odia

[C]Tamil

[D]Malayalam

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Makkal Pavalar Inkulab, the legendary Tamil poet and activist, has recently passed away at Urappakkam in Chennai, Tamil Nadu.