1st October 2016 GK And Current Affairs

1)What is the theme of 2016 International Translation Day (ITD)?
[A]Translate with respect for everyone
[B]Enthusiasm in translation and interpreting
[C]Translation and interpreting: connecting worlds
[D]Working together with joy

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Translation and interpreting: connecting worlds
The International Translation Day (ITD) is observed every year on September 30 to show the solidarity of the worldwide translation community in an effort to promote the translation profession among all the people and not only in one country but in the entire world. The 2016 theme is “Translation and Interpreting: Connecting worlds”.

2) Who has been appointed as the new chairman of Press Trust of India (PTI)?
[A]Viveck Goenka
[B]Riyadh Mathew
[C]Mahendra Mohan Gupta
[D]Hormusji N Cama
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Riyadh Mathew, the director of Malayala Manorama, has been appointed as the new Chairman of Press Trust of India (PTI). He succeeded Hormusji N. Cama.

3)Who has been appointed as the new director of Nehru Memorial Museum & Library (NMML)?
[A]Shakti Sinha
[B]Bhanu Singh
[C]Mahesh Rangarajan
[D]M L Mehta
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Shakti Sinha
Shakti Sinha, the retired IAS officer, has been appointed as the new director of Nehru Memorial Museum & Library (NMML). The post was lying vacant since 2015.

4)Who has been named for 2016 Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement?
[A]Vinod Tawde
[B]Mohammad Safi
[C]Uttam Singh
[D]Prabhakar Jog
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The noted music director and violinist, Uttam Singh has been named for 2016 Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement for his contributions in the field of music by the Maharashtra government. The award carries a citation, a trophy and Rs. 5 lakh in cash.

5)Who has been honoured with the 2015 Moortidevi award?
[A]Shanti Prasad Sahu
[B]Kolakaluri Enoch
[C]Kapila Vatsyayan
[D]C Radhakrishnan

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The telugu author and eminent scholar, Prof. Kolakaluri Enoch has been honoured with the 29th Moortidevi Award 2015 for his novel “Ananta Jeevanam”. The novel portrays the struggle of a weak, downtrodden and common man from Rayalseema in the face of a cyclone.

6)Who has become first Indian woman to cross 60m in javelian throw?
[A] Seema Antil
[B] Annu Rani
[C] H M Jyothi
[D] Sindoor Gujar

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Annu Rani from Merrut has broke her own national record and became the first Indian woman to cross the 60m mark by throwing javelin 60.01 m at the 56th Open National Athletics Championships in Lucknow, Uttar Pradesh.

7)The book “All That Man Is” has been authored by whom?
[A]David Szalay
[B]Milind D’souza
[C]Latheesh Mohan
[D]P Lankesh
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The book “All That Man Is” has been authored by David Szalay. The novel is a collection of short stories, which is a portrait of masculinity and is shortlisted for 2016 Man Booker Prize.

8)Which state has topped list of endemic flowering plant in India, as per the recently released publication of Botanical Survey of India (BSI) titled “Endemic Vascular Plants of India”?
[A]Kerala
[B]Tamil Nadu
[C]Manipur
[D]Maharashtra

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Tamil Nadu has topped the list of endemic flowering plant in India, according to the recently released publication of Botanical Survey of India (BSI) titled “Endemic Vascular Plants of India”.As per the latest publication, Tamil Nadu accounts for the highest number of species with 410, followed by Kerala (357 species) and Maharashtra (278 species).

9)Who is the newly elected president of Indian Newspaper Society (INS)?
[A]Somesh Sharma
[B]Kiran B Vadodaria
[C]P V Chandran
[D]Ravindra Kumar

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Somesh Sharma of Rashtradoot Saptahik has been elected as the new President of the Indian Newspaper Society (INS) for 2016-17. He succeeded P V Chandran of Grehalakshmi (Mathrubhumi Group). The INS is a kind of pressure group which works to protect the interest of newspaper industry in particular and print media in general. Its headquarters are at Rafi Marg, New Delhi.

10)“Abhaneri” festival has started in which state of India?
[A]Andhra Pradesh
[B]Kerala
[C]Himachal Pradesh
[D]Rajasthan

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The Abhaneri festival has started at the Abhaneri village in Dausa district, Rajasthan from October 1, 2016 to promote rural tourism in the area.