20 May 2017 Gk & Current Affairs

1. Which state government has launched e-textbook portal for school students?

[A] Assam

[B] Kerala

[C] Karnataka

[D] Haryana

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The Haryana state government has recently launched e-textbook portal for school students. Now, students can download school books instantly from the e-textbook portal of the Haryana School Education Board (HSEB). As of now, 26 textbooks of classes IX to XII have been uploaded on the portal and these can be easily converted into audio files.

2. Which Indian teenager has won the 2017 Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) award in the environmental engineering category?

[A] Sairandi Sathyanarayanan

[B] Pratik Naidu

[C] Prashant Ranganathan

[D] Sahithi Pingali

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Indian teenager Prashant Ranganathan from Jamshedpurhas won the 2017 Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) award worth $5,000 in the environmental engineering category for his innovation for fighting against pesticide and getting rid of its side effects through biodegradable use at the Los Angeles in California.

3. What is the India’s rank in the 2017 Healthcare Access and Quality Index (HAQI), according to latest Lancet report “Global Burden of Disease (GBD)”?

[A] 128th

[B] 154th

[C] 166th

[D] 137th
Show Answer

Answer: Option B
Explanation: According to the latest Lancet report titled ‘Global Burden of Disease (GBD)’, India has been ranked 154th among 195 countries in the 2017 Healthcare Access and Quality Index (HAQI). The results have revealed that India, in spite of socio-economic growth in the given time-period, has not managed to achieve its goals in health care department. It performed worse than expected in tuberculosis, diabetes, rheumatic heart diseases and chronic kidney disease.

4. Which organisation has won the 2015 Indira Gandhi Peace Prize?

[A] United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)

[B] Indian Space Research Organisation (ISRO)

[C] International Court of Justice (ICJ)

[D] International Labour Organization (ILO)

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Former Prime Minister Manmohan Singh has presented the 2015 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development to the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) at a function in New Delhi on May 18, 2017. Apart from this, the 2014 Indira Gandhi Peace Prize has been given to Indian Space Research Organisation (ISRO) for historic Mars Orbiter Mission (MOM), which was received by the ISRO chairman Kiran Kumar on behalf of the space body.

5. Stanley Greene, an award-winning photojournalist passed away. He hailed from which country?

[A] China

[B] Russia

[C] Japan

[D] United States

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: Stanley Greene (52), an award-winning American photographer of conflict, disasters and humanitarian crises across the globe, has recently passed away in Paris, France. He was best known for his documentation of the conflict in Chechnya, between rebels and the Russian Armed Forces, which was compiled in his 2004 book “Open Wound”.

6. R R Laxman is associated with which sports?

[A] Badminton

[B] Table Tennis

[C] Chess

[D] Cricket

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Grand Master R.R. Laxman of Integral Coach Factory finished has won the 2017 All India Open Rapid FIDE Rating Chess Tournament at the Kshudiram Anushilan Kendra, Kolkata on May 18, 2017.

7. Which committee has recently recommended several measures for de-siltation of River Ganga?

[A] K S S Banerjee committee

[B] Mukesh Sinha committee

[C] J P Nadda committee

[D] Madhav Chitale committee

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The Madhav Chitale committee on de-siltation of River Ganga has recommended a slew of measures which includes study to guide de-silting activities, sand registry for de-silting and a technical institute to conduct the sediment budget, flood routing studies and confirm the necessity of the de-silting of section of the river. The committee suggested good agricultural practices, river bank anti-erosion works and avoiding encroachment of flood plain and reclamation of adjoining lakes along the river.

8. The Bhindawas Bird Sanctuary (BBS) is located in which state?

[A] Haryana

[B] Rajasthan

[C] Sikkim

[D] Kerala

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: The Bhindawas Bird Sanctuary (BBS) is located in Jhajjar district, Haryana. It is home to many birds such as Blue Peafowl, Gray Francolin, Black Francolin, Shikra, Black Kite, Greater Coucal, White-throated Kingfisher, Coppersmith Barbet and Indian Roller. It is in news because the sanctuary will soon be developed as a beautiful tourist resort and the additional facilities to be provided to the tourists coming to this place would include arrangements for camping for night stay, beautification of the lake, and opening of dispensary for birds and the wild life.

9. Who has been appointed as new Deputy Chief of Integrated Defence Staff (Operations)?

[A] Satish Dua

[B] Subhash Bhamre

[C] PN Pradhan

[D] N S Rathore

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Air Marshal PN Pradhan has been appointed as the new Deputy Chief of Integrated Defence Staff (Operations), a key platform to ensure a high degree of synergy between the Armed forces. The Integrated Defence Staff (IDS) was created on October 1, 2001 based on the recommendations of the Group of Ministers which was set up after Kargil war to review India’s defence management.

10. The 2017 HADR exercise “Karavali Karunya” has started by Indian Navy in which state?

[A] Andhra Pradesh

[B] Karnataka

[C] Kerala

[D] Tamil Nadu

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: The Annual Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) Exercise “Karavali Karunya” has started by Indian Navy’s Western Nava Command at Naval Station Karwar in Karnataka on May 18, 2017.