20th September 2016 Gk And Current Affairs

1. Which of the following countries has recently hit by the powerful Typhoon Malakas?

[A]Indonesia

[B]Japan

[C]Vietnam

[D]China

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Typhoon Malakas has badly hit the southern Japan that brings damaging winds (up to 180 Km/hr) and flooding rain.

2. Who has become the World Bank’s Country Director for India?

[A]Krishan Kant Paul

[B]Junaid Ahmad

[C]Haruhiko Kuroda

[D]Onno Ruhl

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Junaid Ahmad, who hails from Bangladesh, has become the World Bank’s Country Director for India.

3. The 2016 BRICS Agriculture and Agrarian Development Ministers conference will be held in which city of India?

[A]Bhopal

[B]Jaipur

[C]New Delhi

[D]Kanpur

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The 6th edition of BRICS Agriculture and Agrarian Development Ministers conference-2016 will be held in New Delhi from September 22.

4. Where is the venue of India International Seafood Show (IISS) 2016 ?

[A]New Delhi

[B]Mumbai

[C]Kochi

[D]Visakhapatnam

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The 20th edition of India International seafood show (IISS)- 2016 will be held in Visakhapatnam, Andhra Pradesh from September 23. The theme of IISS-2016 is “Safe and Sustainable Indian Aquaculture”.

5. Rushiraj Barot is associated with which sports?

[A]Badminton

[B]Boxing

[C]Wrestling

[D]Shooting

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Rushiraj Barot has recently won gold in the junior men’s 25m rapid fire pistol event at the 2016 ISSF Junior World Cup at Gabala in Azerbaijan.

6. The first-ever United Nations Summit for Refugees and Migrants has been held in which of the following cities?

[A]Sydney

[B]New York

[C]Berlin

[D]New Delhi

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The first-ever United Nations Summit for Refugees and Migrants has been held at the UN General Assembly in New York.

7. “Confluence: Festival of India” the first-ever Indian music and dance festival has started in which country?

[A]Australia

[B]United States

[C]France

[D]Russia

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The first-of-a-kind Indian music and dance festival “Confluence: Festival of India” has started in Sydney, Australia. It was inaugurated by Mahesh Sharma, the Union Tourism and Culture Minister.

8. The book “Rekha: The Untold Story” has been authored by whom?

[A]Raju Bharatan

[B]Yasser Usman

[C]Neena Gopal

[D]Maithili Rao

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The book “Rekha: The Untold Story” is the biography of bollywood actress Rekha, which is authored by Yasser Usman.

9. Who has been appointed as the first woman Director (Marketing) of the Bharat Electronics Ltd (BEL)?

[A]Kavya Krishna

[B]Suhasini Mehdin

[C]Anandi Ramalingam

[D]Trisha Krishnan

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Anandi Ramalingam has been appointed as the first woman Director (Marketing) of the Bharat Electronics Ltd (BEL).

10. Who has won Formula One Singapore Grand Prix 2016?

[A]Nico Rosberg

[B]Daniel Ricciardo

[C]Max Verstappen

[D]Lewis Hamilton


Show Answer

Answer: Option A

Explanation:
Nico Rosberg, a German Formula One driver for Mercedes, has won the 2016 F1Singapore Grand Prix at Marina Bay, Singapore.

15 total views, 2 views today

10% OFF on best NMAT Course. Use CATKING10 to avail. Offer expires in Get Started Now!

+