18th&19th September 2016- Gk & Current Affairs

1. Which Indian cricketer has been conferred Arjuna Awards for year 2016?

A. Yuvraj Singh

B Mahendra Singh Dhoni

C. Ajinkya Rahane

D. Rohit Sharma

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Ajinkya Rahane and Rohit Sharma have been conferred with the coveted Arjuna Award for year 2016 and 2015 at a function held at the Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi

2. The 2016 Naropa festival has started in which state of India?

A. Himachal Pradesh

B. Jammu and Kashmir

C. Sikkim

D. Uttarakhand

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The Naropa festival is a grand Buddhist festival which occurs in every 12 years, has started at the 17th century Hemis Monastery in Ladakh, Jammu and Kashmir

3.Who has been appointed as the Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking of the UNODC?

A. Samantha Khan

B. Niharica Raizada

C. Nadia Murad

D. Malala Yousafzai

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Nadia Murad Basee Taha, a young Yazidi woman who survived trafficking and gang-rape by the Islamic State terrorists, has been appointed as the Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking of the UN Office on Drugs and Crime (UNODC)

4. What is the India’s rank in the 2016 World Economic Freedom Index?

A. 118

B. 89

C. 112

D. 78

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
India has been ranked 112 out of 159 countries in the 2016 World Economic Freedom Index.

5. Which of the following countries will be partner country in the 2017 Vibrant Gujarat Global Summit?

A. United States

B. Russia

C. United Kingdom

D. Germany

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The United States will be partner country in the 8th edition of Vibrant Gujarat Global Summit-2017, which will be held at Mahatma Mandir in Gandhinagar in January 8-9.

6. The 2016 National conference on labour will be hosted by which city of India?

A. Kochi

B. Bhubaneswar

C. Chennai

D. Lucknow

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The Odisha government in association with International Labour Organisation (ILO) will host the 2016 National conference on labour in Bhubaneswar from September 20.

7. The book “Democrats and Dissenters” has been authored by whom?

A. Upamanyu Chatterjee

B. Ramchandra Guha

C. Vikram Seth

D. Amish Tripathi

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The book “Democrats and Dissenters” has been authored by Ramchandra Guha.

8. Who has been appointed as the new chairman of Union Public Service Commission (UPSC)?

A. Deepak Gupta

B. B S Bassi

C. Madhav Saxena

D. Alka Sirohi

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Alka Sirohi, a retired IAS officer of the Madhya Pradesh cadre, has been appointed as the new chairman of Union Public Service Commission (UPSC) with effect from the September 21, 2016

9. “Joint Sea-2016” the joint naval exercise has been conducted between which of the following countries?

A. India and Russia

B. India and China

C. China and Russia

D. India and United States

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
China and Russia have conducted a joint naval drill exercise with codenamed “Joint Sea-2016” in the disputed South China Sea in September 12-19.

10.Who has been appointed as the new chairman of Life Insurance Corporation of India (LIC)?

A. Usha Pal

B. Usha Sangwan

C. VK Sharma

D. Nitin Srivastav

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
V.K. Sharma has been appointed as the new chairman of Life Insurance Corporation of India (LIC).

11 total views, 2 views today

10% OFF on best NMAT Course. Use CATKING10 to avail. Offer expires in Get Started Now!

+