21st September 2016- Gk and Current Affairs

1. What is the theme of 2016 United Nations’ International Day of Peace?

A. Who Will You Make Peace With?

B. Partnerships for Peace – Dignity for All

C. Long live absolute world peace

D. The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The United Nations’ International Day of Peace is observed every year on September 21 to strengthening the ideals of world peace, both within and among all nations and peoples. The 2016 theme is “The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace”.

2. “Param-Ishan” supercomputing facility has launched by Union Government in which IIT college recently?

A. IIT Indore

B. IIT Bombay

C. IIT Guwahati

D. IIT Madras

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Praksh Javadekar, the Union Human Resource Development Minister, has recently launched “PARAM-ISHAN” supercomputing facility at IIT Guwahati.

3. How much loan amount has been approved by Asian Development Bank (ADB) to build India’s first coastal industrial corridor?

A. $543 million

B. $826 million

C. $631 million

D. $497 million

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The Asian Development Bank (ADB) has approved $631 million loan to build India’s first coastal industrial corridor between Visakhapatnam and Chennai.

4. The 2016 North East Connectivity Summit has started in which city of India?

A. Guwahati

B. Agartala

C. tanagar

D. Imphal

 

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The 2016 North East Connectivity Summit has started in Agartala, Tripura and will conclude on September 23.

5. Which Indian stock exchange has tied up with Twitter to provide live stock updates?

A. OTC Exchange of India

B. Multi Commodity Exchange of India

C. Bombay Stock Exchange

D.National Stock Exchange

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The Bombay Stock Exchange (BSE) has partnered with Twitter to provide live updates of S&P BSE Sensex levels, stock prices and opening and closing figures of Sensex companies to millions of investors. It is Asia’s first such collaboration between a stock exchange and a social media platform.

6. The 2016 Incredible India Tourism Investment Summit (IITIS) has started in which city of India?

A. Ahmedabad

B. Dehradun

C. New Delhi

D. Bhopal

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The 2016 Incredible India Tourism Investment Summit (IITIS) has started at Vigyan Bhawan in New Delhi from September 21 to 23.

7. The 2016 BIRAC Innovators Meet will be held in which city of India?

A. New Delhi

B. Mumbai

C. Chennai

D. Guwahati

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The 5th edition of Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) 2016 Innovators Meet will be held in New Delhi on September 22-23

8. Which country is hosting the conference of top security experts of SAARC countries?

A. Pakistan

B. India

C. Bangladesh

D. Maldives

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
India is hosting the second conference of the high level group of security experts from the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries from September 22-23, 2016 in New Delhi.

9. The book “Do Not Say We Have Nothing” has been authored by whom?

A. Madeleine Thien

B. Paul Beatty

C. Deborah Levy

D. David Szalay

 

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The book “Do Not Say We Have Nothing” has been authored by Madeleine Thien, which is shortlisted for 2016 Man Booker prize. It is a story on classical music in revolutionary China.

10. Priyesha Deshmukh is associated with which sports?

A.Wushu

B. Swimming

C. Boxing

D. Shooting

 

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Deaf Indian shooter Priyesha Deshmukh has won the bronze medal in the 10m air rifle category at the first World Deaf Shooting Championship held in Kazan, Russia from September 7-15, 2016.