22nd September 2016 Gk and Current Affairs

1. The world’s largest solar power plant has been installed in which state of India?

A. Andhra Pradesh

B. Rajasthan

C. Tamil Nadu

D. Haryana

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Tamil Nadu The world’s largest solar power plant with an installed capacity of 648MW has been commissioned at Kamudhi in Ramanathapuram district of Tamil Nadu.

2. How much amount has been allotted by the Tamil Nadu government for Thaaliku Thangam scheme under marriage assistance programme?

A. Rs. 289 crore

B. Rs. 204 crore

C. Rs. 323 crore

D. Rs. 333 crore

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The Tamil Nadu government has allotted Rs. 204 crore for ‘Thaaliku Thangam’ (Gold for Mangalsutra) scheme under a marriage assistance programme scheme for the year 2016-17 to benefit 12,500 women.

3. The 2016 International Association of Science Parks and Areas of Innovation (IASP) world conference is hosted by which country?

A. Istanbul

B. New Delhi

C. Moscow

D. Berlin

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The 33rd edition of International Association of Science Parks and Areas of Innovation (IASP) World Conference is hosted by Moscow, Russia from September 19-22, 2016.

4.Which Indian film has been selected as the official entry to Oscar Awards 2017 in the foreign language film category?

A. Visaranai

B. Court

C. Thithi

D. Anjali

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The Tamil film “Visaranai” has been selected as the official entry to Oscars 2017 in the Foreign Language Film category.

5.Who has been sworn-in as the new Chief Justice of Calcutta High Court?

A. Jayanta Mitra

B. Manjula Chellur

C. Arun Kumar Mishra

D. Girish Chandra Gupta

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Justice Girish Chandra Gupta has been sworn-in as the new Chief Justice of Calcutta High Court. Justice Gupta would have a short tenure as Chief Justice of the High Court as he is due to retire in December 2016. He was administered oath by West Bengal Governor Kesari Nath Tripathi.

6.Who will get the first-ever Jesse Owens Olympic Spirit Award-2016?

A. Paula Radcliffe

B. Muhammad Ali

C. Paavo Nurmi

D. Michael Phelps

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The first-ever Jesse Owens Olympic Spirit Award-2016 will be posthumously bestowed to Olympic champion Muhammad Ali, who passed away on June 3, 2016. It will be accepted by his wife Lonnie Ali.

7.Who will be honoured with the 2016 Lalit Arpan Samman?

A. Shubha Mudgal

B. Krishen Khanna

C. Raghu Rai

D. Yamini Krishnamurthy

 

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Shubha Mudgal, the Hindustani classical singer will be honoured with the 2016 Lalit Arpan Samman.

8.The book “The Sellout” has been authored by whom?

A. Sam Lipsyte

B. Sarah Silverman

C. Kiese Laymon

D. Paul Beatty

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The book “The Sellout” has been authored by Paul Beatty, which is shortlisted for 2016 Man Booker prize.It is a satire on United States constitution, urban life, the civil rights movement, the father-son relationship and the holy grail of racial equality.

9.Who has been appointed as the new Indian Ambassador to the United States?

[A]Arun Singh

[B]Navtej Sarna

[C]Taranjit Singh Sandhu

[D]Yash Sinha

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Navtej Sarna, an Indian Foreign Service officer of the 1980 batch, has been appointed as the new Indian Ambassador to the United States

10.The first meeting of Goods and Service Tax (GST) Council has been held in which of the following cities?

A. Ahmedabad

B. Chennai

C. New Delhi

D. Bengaluru

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The first meeting of Goods and Service Tax (GST) Council has held in New Delhi and is chaired by Union Finance Minister Arun Jaitley.

19 total views, 2 views today

10% OFF on best NMAT Course. Use CATKING10 to avail. Offer expires in Get Started Now!

+