23rd September 2016 Gk and Current Affairs

1. Who has been sworn-in as the new Chief Justice of Kerala High Court?

A. R S Garg

B. Navin Sinha

C. P Sathasivam

D. Mohan M Shantanagoudar

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Justice Mohan M Shantanagoudar has been sworn in as the new Chief Justice of Kerala High Court.

2. Reoti Saran Sharma, who passed away recently, was related to which field?

A. Politics

B. Literature

C. Sports

D. Science

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Reoti Saran Sharma (92), the well-known Hindi and Urdu writer, has recently passed away in New Delhi.

3. The book “Citizen and Society” has been authored by whom?

A. Pranab Mukherjee

B. Mohammad Hamid Ansari

C. Sushma Swaraj

D. Manmohan Singh

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The book “Citizen and Society” has been authored by Mohammad Hamid Ansari, the Vice President of India.

4. Which of the following has been appointed as members of the Monetary Policy Committee (MPC) of the Reserve Bank of India (RBI)?

A. Ravindra Dholakia

B. Pami Dua

C. Chetan Ghate

D. All of the above

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The appointees are Indian Statistical Institute professor Chetan Ghate, Delhi School of Economics director Pami Dua and Ravindra H Dholakia of IIM-Ahmedabad.

5.Who has been bestowed with the 2016 Clinton Global Citizen Award?

A. Adi Godrej

B. Mukesh Ambani

C. Rahul Bajaj

D. Azim Premji

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Industrialist Adi Godrej, the Chairman of Mumbai-based Godrej Group, has been bestowed with the 10th edition of Clinton Global Citizen Award-2016 for leadership in business and philanthropy.

6.“Indra-2016” the joint military exercise has started between India and which country?

A. France

B. Japan

C. Russia

D. Australia

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The 8th edition of India-Russia Joint Military Exercise “INDRA-2016” has started in the Ussiriysk District in Vladivostok, Russia.

7.“Mission Parivar Vikas” will be launched by which union ministry for improved family planning services?

A. Ministry of Rural Development

B. Ministry of Women and Child Development

C. Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation

D. Ministry of Health and Family Welfare

 

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The Union Ministry of Health and Family Welfare will launch “Mission Parivar Vikas” in 145 high focus districts for improved family planning services.

8.The National SC/ST Hub will be launched in which city of India? A. Jaisalmer

B. Agra

C. Ludhiana

D. New Delhi

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The National SC/ST Hub under the Ministry of MSME will be launched in Ludhiana, Punjab on October 8, 2016 to promote the SC/ST entrepreneurs.

9.The first-ever childhood cancer awareness exhibition will be held at which city of India?

A. Jaipur

B. Agra

C. Indore

D. Gandhinagar

 

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The first-of-its-kind exhibition on childhood cancer awareness will be held at the iconic Taj Mahal in Agra from September 25 to 27, 2016

10.Who has become the World Bank’s Country Director for India? A. Krishan Kant Paul

B. Junaid Ahmad

C. Haruhiko Kuroda

D. Onno Ruhl

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Junaid Ahmad, who hails from Bangladesh, has become the World Bank’s Country Director for India.