24th September 2016 Gk And Current Affairs

1. Which parliamentary committee has been constituted to examine merger of budgets?

A. Kamal Nath committee

B. Ramesh Jigajinagi committee

C. Veerappa Moily committee

D. Ashok Chavan committee

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The parliamentary committee headed by the Congress MP M Veerappa Moily, has been constituted to review the all budgetary reforms.

2. Velavan Senthilkumar is associated with which sports?

A. Sprint

B. Boxing

C. Squash

D. Badminton

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Velavan Senthilkumar, Indian player from Chennai, has won the Under-19 Asian Junior Individual squash championship title in Kuala Lumpur, Malaysia on September 24, 2016.

3. Which national committee has been constituted for commemoration of birth centenary of Pandit Deendayal Upadhyay?

A. Narendra Modi committee

B. R C Lahoti committee

C. Rajnath Singh committee

D. Mahesh Sharma committee

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
To commemorate the birth centenary of Jana Sangh ideologue Pandit Deendayal Upadhyay, Prime Minister Narendra Modi will chair the 149-member national committee.

4. “Druzhba-2016” the joint military exercise has started between which of the following counties?

A. Nepal and India

B. India and Russia

C. China and Pakistan

D. Pakistan and Russia

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The first-ever Druzhba-2016 (or Friendship-2016) joint military drill exercise has started between Russia and Pakistan in the Army High Altitude School in northern Pakistan’s Rattu and at a special forces training center in Cherat on September 24 and will continue till October 7.

5. Who has been appointed as the new chairman of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

A. M S Sahoo

B. Ashish Arya

C. V Gokhale

D. S K Banerjee

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Madhusudan Sahoo has been appointed as the new chairman of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) for a period of 5 years or until further orders, whichever is the earliest.

6. What is the India’s rank in the 2016 Sustainable Development Goals (SDG)?

A. 139th

B. 143rd

C. 166th

D. 188th

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
India has been ranked 143rd out of 188 countries in the 2016 Sustainable Development Goals (SDG).

7. Who is the newly elected President of the Indian Statistical Institute (ISI)?

A. Y V Reddy

B. D. Subbarao

C. Vijay Kelkar

D. C Rangarajan

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Vijay Kelkar, the former petroleum secretary, has been elected as the new President of the prestigious Indian Statistical Institute (ISI).

8. Which country will host first-ever BRICS Young Scientists Conclave 2016?

A. India

B. Brazil

C. Russia

D. China

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The first-ever BRICS Young Scientists Conclave 2016 will be hosted by India in Bengaluru from September 26-30.

9. Who has been appointed as the Additional Secretary in the Goods and Services Tax (GST) Council?

A. Vinayak Bhonsle

B. Arun Goyal

C. Nagendra Laguri

D. Ranjit Chaudhary

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Arun Goyal, a 1985 batch IAS officer of Union Territory cadre, has been appointed as the Additional Secretary in the Goods and Services Tax (GST) Council.

10. Who has won 2016 Women’s double Toray Pan Pacific Open Tennis trophy?

A. Sania Mirza and Barbora Strycova

B. Garbine Muguruza and Carla Suarez Navarro

C. Liang Chen and Yang Zhaoxuan

D. Andreja Klepac and Katarina Srebotnik

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Sania Mirza and her Czech partner Barbora Strycova has won the 2016 Toray Pan Pacific Open trophy women’s doubles event in Tokyo.

56 total views, 4 views today

10 Days CAT Workshop by CAT Toppers boost your scores by 20 Marks! Get Started Now!

+ +