27th September 2016 Gk and Current Affairs

1. What is the theme of 2016 World Tourism Day?

A. One billion tourists, one billion opportunities

B. Tourism and Community Development

C. Tourism for all – promoting universal accessibility

D.Tourism and Water: Protecting our Common Future

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The World Tourism Day (WTD) is observed on September 27 every year to foster awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value. The theme of 2016 WTD “Tourism for all – promoting universal accessibility”

2. The first meeting of the India-China High Level Dialogue on Counter-terrorism and Security has been in which city?

A. New Delhi

B. Shanghai

C. Beijing

D. Mumbai

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The first meeting of the India-China High Level Dialogue on Counter-terrorism and Security has been in Beijing, China to enhance security and cooperation to combat terror.

3. Sathiyan Gnanasekaran is associated with which sports?

A. Tennis

B. Cricket

C. Chess

D. Badminton

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Sathiyan Gnanasekaran from Chennai has clinched the men’s singles title of the Belgium Open by defeating Nuytinck Cedric in the final 15-13, 11-6, 11-2, 17-15 at De Haan in Belgium.

4. Who has been appointed as the new Director General of National Security Guard (NSG)?

A. Nirmal Kumar

B. OP Singh

C. R K Pachnanda

D. Sudhir Pratap Singh

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Sudhir Pratap Singh has been appointed as the Director General (DG) of counter-terrorism force National Security Guard (NSG).

5. Who has been appointed as the new Director General of National Disaster Response Force (NDRF)?

A. M N Kapoor

B. RK Pachnanda

C. RK Kini

D. C Thakur

 

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
R. K. Pachnanda, a 1983 batch Indian Police Service officer from West Bengal, has been appointed as the new Director General of National Disaster Response Force (NDRF).

6. Which Indian NGO has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award-2016?

A. Smile foundation

B. Slum Soccer

C. Help age India

D. Goonj

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Indian NGO Slum Soccer has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award at the Soccerex Global Convention in Manchester, UK.

7. The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by whom?

A. Anil Gupta

B. Maithili Rao

C. Ayaz Memon

D. Vijay Lokapally

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by sports journalist Vijay Lokapally.

8. Harish Banghel, who won silver in the 2016 Asian Beach Games, is associated with which sports?

A. Muay Thai

B. Kurash

C. Sepaktakraw

D. Ju-Jitsu

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Harish Banghel from India won a silver in the men’s middleweight Muay Thai event at the 5th edition of Asian Beach Games 2016 in Danang, Vietnam.

9.Which of the following countries has recently hit by the powerful Typhoon Megi?

A. Indonesia

B. Vietnam

C. Malaysia

D.Taiwan

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The powerful typhoon Megi has recently hit island-nation Taiwan with winds up to 230 km/hr that causing heavy rains and triggering damaging winds.

10. K Madhavan, who recently passed away, was related to which field?

A. Marine Scientist

B. Sportsperson

C. Freedom fighter

D. Journalist

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
K Madhavan (101), the veteran freedom fighter and communist leader, has recently passed away in Kanhangad, Kerala.