28th September 2016 Gk and Current Affairs

1)Which bank has roped in Virat Kohli as the brand ambassador?
A) ICICI Bank
B) HDFC Bank
C) Punjab National Bank 
D) None of these

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Virat Kohli has been roped as the brand ambassador of Punjab National Bank .

2) Gurgaon is officially named as?
A) Gurugram
B) Gurugaon
C) Gurgaon
D) None of these

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Gurgaon has been officially renamed as Gurugram.

3) What is India’s rank in 2016-17 Global Competitiveness Index?
A)140th
B) 110th
C) 4th
D) 39th

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: India has been ranked 39th among the 138 countries in the 2016-17 Global Competitiveness Index

4) Which airport becomes Asia-Pacific’s first carbon neutral airport?
A) Rajiv Gandhi International Airport
B) Chatrapati Shivaji International Airport
C) Indira Gandhi International Airport
D) None of these

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The Indira Gandhi International (IGI) Airport in New Delhi has become the first airport in the Asia-Pacific region to achieve carbon neutral status. With this, the airport carbon accreditation has upgraded Delhi Airport to “Level 3+, Neutrality”, which is the highest level of achievement available to airports across the world.

5) The first meeting of the India-China High Level Dialogue on Counter-terrorism and Security has been in which city?
A) New Delhi
B) Shanghai
C) Beijing
D) Mumbai

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The first meeting of the India-China High Level Dialogue on Counter-terrorism and Security has been in Beijing, China to enhance security and cooperation to combat terror.

6) The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by whom?
A) Anil Gupta
B) Maithili Rao
C) Ayaz Memon
D) Vijay Lokapally

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by sports journalist Vijay Lokapally

7)Which Indian NGO has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award-2016?
A) Smile foundation
B) Slum Soccer
C) Help age India
D) Goonj

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Indian NGO Slum Soccer has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award at the Soccerex Global Convention in Manchester, UK

8) Harish Banghel, who won silver in the 2016 Asian Beach Games, is associated with which sports?
A) Muay Thai
B) Kurash
C) Sepaktakraw
D) Ju-Jitsu

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Harish Banghel from India won a silver in the men’s middleweight Muay Thai event at the 5th edition of Asian Beach Games 2016 in Danang, Vietnam

9)Which country has built the world’s largest radio telescope?
A) China
B) Japan
C) US
D) None of these

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: China has built the world’s largest radio telescope.

10) NITI Aayog chalks up plan to secure how many medals in 2024 Olympics?

A) 10
B) 20
C) 30
D) 50

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: NITI Aayog chalks up plan to secure 50 medals in 2024 Olympics

11 total views, 2 views today

10% OFF on best NMAT Course. Use CATKING10 to avail. Offer expires in Get Started Now!

+