2nd October 2016 GK And Current Affairs

1)What is the theme of 2016 United Nations’ (UN) International day of Older Persons?
[A]Longevity: Shaping the Future
[B]Take A Stand Against Ageism
[C]The Growing Opportunities & Challenges of Global Ageing
[D]Leaving No One Behind: Promoting a Society for All
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The United Nations’ (UN) International day of Older Persons is observed every year on October 1 to raise awareness about issues affecting the elderly and to appreciate the contributions that older people make to society.The 2016 theme is “Take a Stand Against Ageism”.

2)The powerful Typhoon Chaba is expected to hit which of the following countries?
[A]Japan
[B]New Zealand
[C]United States
[D]United Kingdom
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The very strong Typhoon Chaba is expected to hit the southern islands of Japan, with a speed of 290 km/ hr. The typhoon is likely to threaten lives and bring damage to property across the Ryukyu Islands and mainland Japan.

3)The book “Far and Away:Reporting From the Brink of Change” has been authored by whom?
[A]Steve Donoghue
[B]Salman Rushdie
[C]Andrew Solomon
[D]Joshua Hammer
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The book “Far and Away:Reporting From the Brink of Change” has been authored by Andrew Solomon. It is a big, sumptuous collection of those pieces of reportage and travel writing. It is inspired by love, uncertainty about home and a celebration of freedom which valuably warns that freedom must sometimes be learned.

4)The World Vegetarian Day (WVD) is observed on which date?
[A]October 7
[B]October 3
[C]October 4
[D]October 1

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The World Vegetarian Day (WVD) is observed every year on October 1 to promote the joy, compassion and life-enhancing possibilities of vegetarianism.

5)According to WHO, which city’s air is the worst among world megacities?
[A] Chicago
[B] Mumbai
[C] Delhi
[D] Mexico
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:According to WHO, Delhi’s air is the worst among world megacities.

6)Regional Anti-Dumping Workshop for Asian Investigating Authorities was recently held in which city?
[A] Delhi
[B] Mumbai
[C] Chennai
[D] None of these
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Regional Anti-Dumping Workshop for Asian Investigating Authorities was recently held in Delhi.The Workshop organised by the World Trade Organisation and the Centre for WTO Studies, Indian Institute of Foreign Trade brings together 37 senior officials from 18 investigating authority systems.

7)Which sportsperson has been appointed as the ambassador of Nissan’s newly-launched car Datsun redi-Go Sport?
[A] PV Sindhu
[B] Dipa Karmakar
[C] Sakshi Malik
[D] None of these
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The sportsperson Sakshi Malik appointed as the ambassador of Nissan’s newly-launched car Datsun redi-Go Sport.

8)Which Indian film-maker has been conferred with the French honour of ‘Knight in the National Order of Merit’?
[A] Mani Ratnam
[B] Prajna Chowta
[C] Girish Karnad
[D] Nitin Bose
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Film-maker and elephant researcher Prajna Chowta has been appointed Chevalier de l’Ordre National du Mérite (Knight in the National Order of Merit), one of the highest civilian recognitions of the French government.

9)The first-ever BRICS trade fair will be held in which city of India?
[A] Pune
[B] New Delhi
[C] Indore
[D] Chennai

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The first-ever BRICS trade fair & exhibition will be held at Pragati Maidan in New Delhi from October 12-14 to boost trade among the BRICS nations. The theme of the fair is “Building BRICS – Innovation for Collaboration”. The trade fair will showcase about 20 key sectors viz. aerospace, agro-processing, auto, chemicals, green energy, healthcare, railways, textiles, infrastructure, IT, engineering goods, tourism, gems & jewellery and skill development. The BRICS trade fair will also focus on Start-ups and bring together young entrepreneurs from across BRICS nations on this platform.

10)Who is the newly appointed CMD of Power Finance Corporation (PFC)?
[A]Rajeev Sharma
[B]M K Goel
[C]Mahendra Goyal
[D]K K Singhal

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Rajeev Sharma is the newly appointed Chairman and Managing Director (CMD) of state-run Power Finance Corporation (PFC). He succeeded M K Goel who retired on September 30, 2016 on attaining the age of superannuation. Prior to this appointment, Sharma was the CMD of Rural Electrification Corporation (REC). The headquarters of PFC are at New Delhi.

7 total views, 2 views today

10% OFF on best NMAT Course. Use CATKING10 to avail. Offer expires in Get Started Now!

+