30th September 2016 Gk & Current Affairs

1. The National Mission on Bioeconomy has launched in which city of India?

[A]Shillong

[B]Guwahati

[C]Kochi

[D]New Delhi

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The National Mission on Bioeconomy has launched in Shillong, Meghalaya by the Institute of Bio-resources and Sustainable Development (IBSD) under the Ministry of Science and Technology.

2. Who is the newly elected President of the Boxing Federation of India (BFI)?

[A]Ajay Singh

[B]Rakesh Thakran

[C]Sushmita Jyotsi

[D]Rohit Jainendra Jain

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Ajay Singh, the Chairman and Managing Director of Spicejet Airlines, is the newly elected president of Boxing Federation of India (BFI).

3. By which rocket vehicle ISRO has successfully launched weather satellite SCATSAT-1?

[A]PSLV-C36

[B]PSLV-C34

[C]PSLV-C35

[D]PSLV-C37

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched its weather satellite SCATSAT-1 for ocean and weather related studies into orbit by Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)-C35 from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh.

4.“Tianyan” the world’s largest filled aperture radio telescope has built by which country?

[A]United States

[B]Germany

[C]China

[D]Australia

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The world’s largest filled aperture radio telescope “Tianyan” has been built by China in Guizhou Province.

5. Pinky Balhara is associated with which sports?

[A]Chess

[B]Boxing

[C]Judo

[D]Kurash

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Pinky Balhara from India has won bronze medal in women’s 52kg category of kurash at the 5th Asian Beach Games 2016 at Da Nang, Vietnam.

6. The first BRICS U-17 Football Tournament will be held in which state of India?

[A]Maharashtra

[B]Tamil Nadu

[C]Haryana

[D]Goa

 

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
The first BRICS U-17 Football Tournament will be held in Goa on October 2016.

7.Where are the headquarters of International Seabed Authority (ISA)?

[A]New York

[B]Berlin

[C]Kingston

[D]Geneva

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The ISA is an institution set up under the Convention on Law of the Sea to which India is a Party. The headquarters of ISA are at Kingston, Jamaica.

8.The 2026 Asian Games will be hosted by which country?

[A]China

[B]India

[C]Japan

[D]Indonesia

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The Olympic Council of Asia (OCA) has recently declared that 2026 Asian Games will be hosted by Japan.

9.Arnold Palmer, who passed away recently, was related to which sports?

[A]Golf

[B]Cricket

[C]Wrestling

[D]Table Tennis

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The golfing legend Arnold Palme (87) has recently passed away in Pittsburgh, Pennsylvania.

10. Who has been appointed as the new Director General (DG) of Central Industrial Security Force (CISF)?

[A]M Mahadevan

[B]R K Pachnanda

[C]O P Singh

[D]Kumar Shakti Shekhar

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
O P Singh, a 1983-batch officer of Uttar Pradesh cadre, has been appointed as the new Director General (DG) of Central Industrial Security Force (CISF).