3rd-4th December 2016 Gk & Current Affairs

1. Who has won the 2016 International Association of Athletics Federations (IAAF) male Athlete of the Year award?

[A]Usain Bolt

[B]Wayde van Niekerk

[C]Mo Farah

[D]Elaine Thompson

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:A 9-time Olympic gold medallist, Usain Bolt from Jamaica has won the International Association of Athletics Federations (IAAF) male Athlete of the Year award for a record sixth time.

2. The National Pollution Control Day (NPCD) is observed on which date in India?

[A]December 3

[B]December 4

[C]December 2

[D]December 5

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The National Pollution Control Day (NPCD) is celebrated every year on December 2 in India with an aim to make aware the people and industries about the need of Pollution Control Acts.

3. Phulel Singh Sujlana, who passed away recently, was the former international umpire of which sports?

[A]Cricket

[B]Boxing

[C]Hockey

[D]Badminton

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Phulel Singh Sujlana, the former international hockey umpire and veteran administrator, has recently passed away, according to Mumbai Hockey Association Limited.

4. Who has been appointed as the interim Chief Executive Officer (CEO) of the National Stock Exchange of India (NSE)?

[A]T P Paul

[B]J Ravichandran

[C]L S Khan

[D]S S Nadkarni

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:J Ravichandran has been appointed as the interim Chief Executive Officer (CEO) of the National Stock Exchange of India (NSE). He will be in charge till the NSE board appoints a new CEO.

5. Which Indian city has bagged the C40 Award for best solid waste management improvement project of 2016?

[A]New Delhi

[B]Kolkata

[C]Mumbai

[D]Chennai

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Kolkata has been bagged the C40 Award for best solid waste management improvement project of 2016 during the C40 Mayors Summit held in Mexico City.

6. What is the theme of the 2016 International Day of Persons with Disabilities?

[A]Achieving 17 goals for the future we want

[B]E-accessibility

[C]Nothing about us without us

[D]Decent work for persons with disabilities

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The 2016 theme is “Achieving 17 Goals for the Future We Want”.

7. Who has won the 2016 International Children’s Peace Prize?

[A]Om Prakash Gurjar

[B]Kehkashan Basu

[C]Neha Gupta

[D]Abraham M Keita

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: Kehkashan Basu, a UAE-based Indian environmental activist, has won the 2016 prestigious International Children’s Peace Prize for her fight for climate justice and combating environmental degradation.

8. What is the theme of 2016 Heart of Asia (HoA) ministerial conference?

[A]Addressing challenges, achieving prosperity

[B]E-connectivity for prosperity

[C]Peace: Priority for all

[D]Connect world with harmony

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The 6th Heart of Asia (HoA) ministerial conference has started at Amritsar in Punjab on December 42016 with focus on tackling terror in region.
The theme of the conference is “Addressing Challenges, Achieving Prosperity”.

9. Who has been appointed as the new interim director of Central Bureau of Investigation (CBI)?

[A]R K Raghavan

[B]R K Dutta

[C]Rakesh Asthana

[D]Anil Sinha

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Rakesh Asthana, the 1984 batch IPS officer of Gujarat-cadre, has been appointed as the interim Director of the Central Bureau of Investigation (CBI).

10. Bekal Utsahi, who passed away recently, was the renowned Urdu poet of which state?

[A]Uttar Pradesh

[B]Telangana

[C]Andhra Pradesh

[D]Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Bekal Utsahi, the renowned Urdu poet and former Rajya Sabha MP, has recently passed away in New Delhi. He was native of Balrampur, Uttar Pradesh.