4th November 2016 GK & Current Affairs

1. Which country will host the 7th session of Conference of Parties (COP7) on tobacco control?

[A]India

[B]United States

[C]France

[D]Nepal

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: India will host 7th session of Conference of Parties (COP7) on tobacco control from November 7-12, 2016 at India Exposition Mart in Greater Noida, Uttar Pradesh.

2. “Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan” scheme has been launched by which union minister in New Delhi?

[A]Maneka Gandhi

[B]M. Venkaiah Naidu

[C]Narendra Modi

[D]Jagat Prakash Nadda

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: Jagat Prakash Nadda, the Union Health and Family Welfare Minister, has recently launched “Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan” in New Delhi to improve health care facilities for pregnant women.

3. Which Bollywood personality will be honoured with a Lifetime Achievement Award at the 2016 Dubai International Film Festival (DIFF)?
[A]Amitabh Bachchan

[B]Yash Raj Chopra

[C]Rekha

[D]Jeetendra
Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Bollywood actor Rekha will be honoured with a Lifetime Achievement Award at the 13th edition of Dubai International Film Festival (DIFF), which will be held from December 7-14, 2016.

4. The Asia’s largest man-made ‘Jungle Safari’ is located in which state of India?

[A]Madhya Pradesh

[B]Chhattisgarh

[C]Rajasthan

[D]Uttar Pradesh
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated Asia’s largest man-made “Jungle Safari” at Naya Raipur in Chhattisgarh.

5. LinkedIn has signed MoU with which union ministry to create jobs for students?

[A]Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

[B]Ministry of Home Affairs

[C]Ministry of Women and Child Development

[D]Ministry of Human Resource Development

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:LinkedIn has signed MoU with Union Ministry of Human Resource Development to create more jobs opportunities for Indian students.

6. Kwon Taek Im, who will be honoured with the Lifetime Achievement Award at the 2016 International Film Festival of India (IFFI), is belonged to which country?

[A]Japan

[B]Taiwan

[C]South Korea

[D]Malaysia

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Kwon Taek Im, the renowned South Korean director, will be honoured with the Lifetime Achievement Award at the 47th edition of International Film Festival of India (IFFI) in Goa.

7. The Bhitarkanika National Park is located in which state of India?

[A]Assam

[B]Odisha

[C]Tripura

[D]Arunachal Pradesh
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The Bhitarkanika National Park is a national park located in the Kendrapara District, Odisha. The park is a unique ecosystem, highly dynamic and at the same time fragile.

8. The Election Commission of India (ECI) has launched an online survey to assess level of awareness among Overseas Indian Citizens in collaboration with which institute?

[A]Maulana Azad National Institute of Technology

[B]Dakshina Bharat Hindi Prachar Sabha

[C]Dr. B. R. Ambedkar National Institute of Technology

[D]Tata Institute of Social Sciences
Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The Election Commission of India (ECI) has launched an online survey for Overseas Indian Citizens in collaboration with Tata Institute of Social Sciences (TISS), Mumbai to assess level of awareness about the registration and voting process and to also gather opinion about their preferred method of voting.

9. The 7th edition of Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) has started in which city?

[A]Agartala

[B]Pune

[C]Guwahati

[D]New Delhi
Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The 7th edition of Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) has inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi on November 3, which will continue till November 5, 2016.

10. “Aware and Care” the health awareness campaign has been launched by which state government?

[A]Uttar Pradesh

[B]Kerala

[C]Punjab

[D]Karnataka
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The Chief Minister of Punjab, Parkash Singh Badal has recently launched the “Aware and Care” campaign by flagging off 100 Information Education Communication (IEC) mobile vans.

45 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +