3rd October 2016 GK And Current Affairs

1)Which country has strongly objected to threats of nuclear warfare made by Pakistan against India?
A) US
B) China
C) Japan
D) None of these
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:US has strongly objected to threats of nuclear warfare made by Pakistan against India.

2) China has blocked a tributary of the Brahmaputra river in Tibet as part of the construction of its “most expensive” project which is?
A) Hydro electric Project
B) Thermal Project
C) Nuclear Project
D) None of these
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:China has blocked a tributary of the Brahmaputra river in Tibet as part of the construction of its “most expensive” hydro electric project.

3) ) Pakistan loses how many billion Dollars by avoiding India goods?
A) $8 billion
B) $9 billion
C) $7 billion
D) None of these
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Pakistan loses $7 bn. by avoiding India goods.

4) What is the theme of 2016 United Nations’ (UN) International day of Older Persons?
A) Longevity: Shaping the Future
B) Take A Stand Against Ageism
C) The Growing Opportunities & Challenges of Global Ageing
D) Leaving No One Behind: Promoting a Society for All
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The United Nations’ (UN) International day of Older Persons is observed every year on October 1 to raise awareness about issues affecting the elderly and to appreciate the contributions that older people make to society.The 2016 theme is “Take a Stand Against Ageism”.

5)Who has won the 2016 Nobel Prize in Physiology or Medicine?
A) Shinya Yamanaka
B) Youyou Tu
C) Yoshinori Ohsumi
D) Christian de Duve
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The Japanese scientist, Dr. Yoshinori Ohsumi has won the 2016 Nobel Prize in Physiology or Medicine for his discoveries of mechanisms for autophagy, a fundamental process for degrading and recycling cellular components.

6) Which country’s currency has officially joined elite Club of International Monetary Fund (IMF) reserve currencies?
A) Dinar
B) Ruble
C) Yuan
D) Rupee
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The Chinese currency “Yuan” has officially become a member of the International Monetary Fund (IMF)’s basket of global reserve currencies. With this, yuan has joined the U.S. dollar, the euro, the yen and British pound in the IMF’s Special Drawing Rights (SDR) basket, which determines currencies that countries can receive as part of IMF loans. The yuan is the first to be added to SDR since the euro in 1999. China will use this opportunity to further deepen economic reforms and open up the sector to promote global growth.

7) Which Indian-American professor has been named as the 2016 class of the “Jerger Future Leaders of Audiology” by the American Academy of Audiology?
A) Vinaya Manchaiah
B) Madhumitha Kumari
C) Nidhi Sharma
D) Nishant Prakash
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Dr. Vinaya Manchaiah, an Indian-American associate professor at Lamar University in Texas, has been named as the 2016 class of the “Jerger Future Leaders of Audiology” by the American Academy of Audiology. The American Academy of Audiology is the world’s largest professional organization of audiologists.

8) Which short film has won the first prize at the Swachh Bharat Short Film Festival (SBSFF)?
A) Chembuku Moodindi
B) Murga
C) Sarkarmi Rati Wadho
D) Nahna Doot
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The short film “Murga”, which was directed by young filmmaker Katyayan Shivpuri from Maharashtra, has won the first prize at the Swachh Bharat Short Film Festival (SBSFF). The short film promotes the idea of clean India in which “Murga” as the metaphor depicts the victims that citizens have made of themselves and of the children by not keeping the surroundings clean. Minister of Information and Broadcasting, M Venkaiah Naidu awarded Katyayan with a certificate and a cash prize of Rs 10 lakh.

9) Which airport has been awarded as the “Best Tourist Friendly Airport” by Andhra Pradesh Tourism?
A) Vijayawada Airport
B) Tirupati Airport
C) Visakhapatnam Airport
D) None of these
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Airports Authority of India’s Tirupati Airport has been awarded as “Best Tourist Friendly Airport” under the category for “State Annual Excellence Awards for the year 2015-16” by Andhra Pradesh Tourism.

10)Who will be the chief guest for the 2017 Republic Day of India?
A) Khalifa bin Zayed Al Nahyan
B) Maktoum bin Rashid Al Maktoum
C) Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan
D) Zayed bin Sultan Al Nahyan
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, the crown prince of Abu Dhabi, will be the chief guest for the 68th Republic Day celebrations of India on January 26, 2017.

37 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +