5th December 2016 Gk & Current Affairs

1. Which country team has won the 2016 Women’s Twenty20 Asia Cup cricket tournament?

[A]Pakistan

[B]India

[C]Nepal

[D]Bangladesh

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The Indian Women’s cricket team has won the 2016 Women’s Twenty20 Asia Cup cricket tournament by defeating arch-rivals Pakistan by 17 runs in the final at Bangkok, Thailand.

2. The 2016 World Ayurveda Congress has held in which city of India?

[A]Bengaluru

[B]Kolkata

[C]Jaipur

[D]Bhopal

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The 7th World Ayurveda Congress (WAC) has been held at Science City in Kolkata, West Bengal from December 1, 2016.

3. Who has won the 2016 Miss Supranational crown?

[A]Ornella Mariam

[B]Korinna Kocsis

[C]Srinidhi Shetty

[D]Valeria Vespoli

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: Srinidhi Shetty of India has won the 8th edition of Miss Supranational 2016 at the beauty pageant held at the Municipal Sports and Recreation Center of Krynica-Zdroj in Poland.

4. The first-ever International Gita Mahotsav will be held in which state of India?

[A]Assam

[B]Uttar Pradesh

[C]Punjab

[D]Haryana

Show Answer

Answer: Option D
Explanation: The first-ever International Gita Mahotsav will be held in Kurukshetra, Haryana on December 6, 2016.

5. Which famous personality has won the online reader’s poll for TIME magazine’s Person of the Year 2016?

[A]Narendra Modi

[B]Vladimir Putin

[C]Barack Obama

[D]Donald Trump

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Prime Minister Narendra Modi has won the online reader’s poll for TIME magazine’s Person of the Year 2016 with 18% of the vote. Though, TIME Magazine’s Person Of The Year will be announced on December 7 and is selected by TIME Magazine editors.

6. How much amount per district will be provided by NITI Aayog to encourage digital payment system?

[A]Rs. 10 lakh

[B]Rs. 8 lakh

[C]Rs. 5 lakh

[D]Rs. 12 lakh

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: NITI Aayog will provide Rs. 5 lakh for every district in India to encourage digital payment system.

7. “Stanpan Suraksha app” has been launched by which union ministry to promote breastfeeding?

[A]Ministry of Home Affairs

[B]Ministry of Panchayati Raj

[C]Ministry of Tribal Affairs

[D]Ministry of Women and Child Development

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The first-of-its-kind app, “Stanpan Suraksha” has been launched by Union Tribal Affairs Minister Jual Oram to promote breastfeeding.

8. The book “The Walking Dead: A Continuing Story of Survival Horror” has been authored by whom?

[A]Tim Moon

[B]Robert Kirkman

[C]Bobby Adair

[D]Jim Demonakos

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: The black & white comic book “The Walking Dead: A Continuing Story of Survival Horror” has been authored by Robert Kirkman.

9. “Exercise Konkan 16” the annual bilateral maritime exercise between Indian Navy and the Royal Navy has started in which city?

[A]Guwahati

[B]Kochi

[C]Mumbai

[D]Ahmedabad

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The annual bilateral maritime exercise “KONKAN 16” has started between the Indian Navy and the Royal Navy from Dec 05, 2016 at Mumbai and will continue till December 16, 2016.

10. What is theme of International Oil and Gas Conference and Exhibition “Petrotech-2016”?

[A]Hydrocarbons to fuel the future – Preferences and Challenges

[B]Hydrocarbons to fuel the future – Choices and Challenges

[C]Hydrocarbons to fuel the future – Prediction and Challenges

[D]Hydrocarbons to fuel the future – Options and Challenges

Show Answer

Answer: Option B
Explanation: The 2016 theme is “Hydrocarbons to fuel the future – Choices and Challenges”.

47 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +