5th October 2016 GK & Current Affairs

1. What is the current repo rate, as per the recently released 4th bi-monthly monetary policy statement for the year 2016-17?
[A]6.00%
[B]6.50%
[C]6.25%
[D]6.75%

Show Answer

Answer: Option C
As per the monetary policy statement, the policy repo rate under the Liquidity Adjustment Facility (LAF) has cut by 25 bps to 6.25 %.

2. What is the theme of 2016 World Space Week (WSW)?

[A]Space for Education

[B]Exploring the Universe

[C]50 Years in Space

[D]Remote Sensing: Enabling our Future

 

Show Answer

Answer: Option C
The World Space Week (WSW) is an annual event i.e. observed from 4-10 October every year in various parts of the world including Europe and Asia.
The 2016 theme is “Remote Sensing: Enabling our Future”, which celebrates Earth observation from space for the betterment of the human race.

3. Who has become brand ambassador of Kerala’s ‘Haritha Keralam’ project?

[A]Jency Anthony

[B]K J Yesudas

[C]A R Rahman

[D]Vijay Prakash

 

Show Answer

Answer: Option B
Dr. K J Yesudas, the veteran Carnatic vocalist and playback singer, has become brand ambassador of Haritha Keralam (Green Kerala) project of the Kerala government.

4. Which union minister has launched the Indian Bridge Management System (IBMS) in New Delhi?

[A]Nitin Gadkari

[B]Rajnath Singh

[C]Kalraj Mishra

[D]Anant Geete

Show Answer

Answer: Option A
Nitin Jairam Gadkari, the Union Minister of Road Transport and Highways, has recently launched the Indian Bridge Management System (IBMS) in New Delhi to ensure proper and timely upkeep of bridges.

5. Who will be the first female President of Estonia?

[A]Mart Helme

[B]Kersti Kaljulaid

[C]Eiki Nestor

[D]Marina Kaljurand

 

Show Answer

Answer: Option B
Kersti Kaljulaid, a former member of the European Court of Auditors, has been elected as the President of Estonia by the parliament.

6. Which bank has became the first domestic bank of India to open a branch in Yangon, Myanmar?

[A]Punjab National Bank

[B]State Bank of India

[C]Bank of Baroda

[D]Dena Bank

 

Show Answer

Answer: Option A
The State Bank of India (SBI) has become the first domestic bank of India to open a branch in the capital city of Yangon, Myanmar.

7. Which committee has been constituted to examine causes of vacant seats in IITs, NITs?

[A]Pradeep Mathur committee

[B]Partha Pratim Chakraborty committee

[C]Devang Khakhar committee

[D]Pradipta Banerji committee

 

 

Show Answer

Answer: Option A
The Ministry of Human Resource Development (HRD) has constituted a 3-member committee headed by IIT-Kharagpur Director Partha Pratim Chakraborty to suggest ways to reduce the number of seats falling vacant at IITs and NITs every year.

8. Who has been awarded the 2016 John F. Richards Prize?

[A]Farina Mir

[B]Nayanjot Lahiri

[C]Sunil Amrith

[D]Azfar Moin 

 

 

Show Answer

Answer: Option A
Prof. Nayanjot Lahiri has been awarded the 2016 John F. Richards Prize for her book “Ashoka in Ancient India”.

9. The book “Modi’s Midas Touch in Foreign Policy” has been authored by whom?

[A]Richard Eaton

[B]Tarun Vijay

[C]Surendra Kumar

[D]Mahendra Jogi

Show Answer

Answer: Option A
The book “Modi’s Midas Touch in Foreign Policy” has been authored by former Ambassador Surendra Kumar.

10. . What is the theme of 2016 World Teachers’ Day (WTD)?

[A]Valuing Teachers, Improving their Status

[B]Empowering teachers, building sustainable societies

[C]Invest in the future, invest in teachers!

[D]A Call for Teachers

Show Answer

Answer: Option A
The 2016 theme is “Valuing Teachers, Improving their Status”.