6th December 2016 Gk & Current Affairs

1. Who is the newly elected President of the Uzbekistan?

[A]Shavkat Mirziyoyev

[B]Narimon Umarov

[C]Khotamjon Ketmonov

[D]Islam Karimov

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Shavkat Mirziyoyev, the acting President of Uzbekistan, has become the new President of Uzbekistan after winning the first presidential election since the death of authoritarian leader and President Islam Karimov in September 2016.

2. What is the theme of 2016 United Nations (UN)’ International Volunteer Day (IVD)?

[A]Zero Hunger

[B]Global Applause – give volunteers a hand

[C]Global active volunteers for peace

[D]Your world is changing

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The 2016 theme is “Global Applause – give volunteers a hand”.

3. Mukesh Kumar is associated with which sports?

[A]Chess

[B]Swimming

[C]Wushu

[D]Golf

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:Indian Golfer Mukesh Kumar has won the 2016 Panasonic Open India golf title at Delhi Golf Club (DGC).

4. Who has been named as the “Asian of the Year 2016”?

[A]Sachin Bansal

[B]Ratan Tata

[C]Mukesh Ambani

[D]Sunil Mittal

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Sachin Bansal and Binny Bansal, founders of Flipkart, have been jointly named as the “Asian of the Year 2016” by Singapore-based newspaper The Straits Times as part of a group called the “The Disruptors”.

5. The 5th edition of International Energy Forum (IEF)-IGU Ministerial Forum has been started in which city?

[A]New Delhi

[B]Pune

[C]Chennai

[D]Bangaluru

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The 5th edition of International Energy Forum (IEF)- International Gas Union (IGU) Ministerial Forum has been inaugurated by Dharmendra Pradhan, the Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas, in New Delhi.

6. The Winter Fog Experiment (WIFEX) 2016-17 campaign has been launched by which union ministry?

[A]Ministry of Urban Development

[B]Ministry of Earth Sciences

[C]Ministry of Road Transport and Highways

[D]Ministry of Science and Technology

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The Winter Fog Experiment (WIFEX) 2016-17 has been inaugurated by the Ministry of Earth Sciences (MoES) at the Indira Gandhi International Airport (IGIA), New Delhi.

7. What is the theme of 2016 World Soil Day?

[A]Soils, crystallizes life

[B]Soils, a solid ground for life

[C]Soils and pulses, a symbiosis for life

[D]Soil day for future life

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The 2016 theme is “Soils and pulses, a symbiosis for life”, which focuses on the positive contributions of pulses to soil properties, such as fixing the atmosphere nitrogen and improving its biodiversity, fertility and structure.

8. Who has been named as the new Prime Minister of France?

[A]Edith Cresson

[B]Laurent Fabius

[C]Bernard Cazeneuve

[D]Manuel Valls

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Bernard Cazeneuve has been named as the new Prime Minister of France. He succeeded Manuel Valls, who resigned in order to make a bid for the Presidency 2017.

9. “2016 Indra NAVY” naval exercise will be held between India and which country?

[A]Russia

[B]United States

[C]Japan

[D]China

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The 2016 Indra NAVY joint naval exercise will be held between India and Russia from December 14 to 21 in the south-eastern Indian coastal city of Visakhapatnam and in the Bay of Bengal.

10. Who has been appointed as the new chief of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

[A]P V Ramesh Babu

[B]B S Bhullar

[C]Malini Shankar

[D]Vaduvendra Mathur

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:B.S. Bhullar, a 1986-batch IAS officer of UP cadre, has been appointed chief of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA).

35 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +