6th October 2016 GK And Current Affairs

1)Which sportsperson has been appointed as the ambassador of Nissan’s newly-launched car Datsun redi-Go Sport?
A) PV Sindhu
B) Dipa Karmakar
C) Sakshi Malik
D) None of these
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The sportsperson Sakshi Malik appointed as the ambassador of Nissan’s newly-launched car Datsun redi-Go Sport.

2)Chief Minister Devendra Fadnavis declared which district as the first digital district of India?
A) Thane
B) Nagpur
C) Nashik
D) Pune
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Chief Minister Devendra Fadnavis declared Nagpur as the first digital district of India.

3)Who inaugurated World Sustainable Development Summit held in New Delhi?
A) PM Narendra Modi
B) Sushma Swaraj
C) President Pranab Mukherjee
D) None of these
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:President Pranab Mukherjee inaugurated World Sustainable Development Summit held in New Delhi.

4) What is the full form of “VIRUS”?
A) Vital Information Research Under Seige
B) Vital Information Resources Under Seige
C) Viral Information Resources Under Seige
D) None of these
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Vital Information Resources Under Seige .

5)Which Indian mountaineer has recently scaled the Mountain Cho Oyu?
A) H P S Ahluwalia
B) Mastan Babu Malli
C) Arjun Vajpai
D) Jamling Tenzing Norgay

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Arjun Vajpai (23), the professional Indian mountaineer, has recently scaled the world’s 6th highest mountain Cho Oyu (approx 8,188 metres), which is wedged between the China-Tibet border. It stands 20 km west of Mount Everest. With this, he became the youngest in the world to scale the Mount Cho Oyu among others. With the Cho Oyu summit, Arjun has climbed five of the 14 highest mountains in the world that tower over 8000 metres and holds world records as the youngest summiteer on Mount Lhotse, Mount Manaslu and Mount Makalu.

6) The 2016 World Sustainable Development Summit (WSDS) has started in which city of India?
A) New Delhi
B) Pune
C) Bhopal
D) Jaipur
Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The first edition of the World Sustainable Development Summit (WSDS) 2016 has been inaugurated by President Pranab Mukherjee on October 5 in New Delhi. The 4-day summit is organized by The Energy and Research Institute (TERI) with theme “Beyond 2015: People, Planet and Progress”. It will be one of the first international platforms to discuss the new agenda post the adoption of the Sustainable Development Goals (SDG) and the signing of the Paris Agreement. The attempt will be to initiate discussions on methodologies to be adopted to chalk a path to realize the goals beyond 2015. The summit would emphasis on the need to limit the rise of climate change.

7)Which union ministry has set up a Public Debt Management Cell (PDMC) in New Delhi?
A) Ministry of Law and Justice
B) Ministry of Labour and Employment
C) Ministry of Home Affairs
D) Ministry of Finance
Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The Union Finance Ministry has set up a Public Debt Management Cell (PDMC) to streamline government borrowings and better cash management with the overall objective of deepening bond markets. The PDMC, to be housed at RBI’s Delhi office, is an interim arrangement and will be upgraded to a statutory Public Debt Management Agency (PDMA) in about 2 years.

8)Which of the following personalities have won the 2016 Nobel Prize in Chemistry?
A) William Moerner, Eric Betzig and Stefan Hell
B) Fraser Stoddart, Jean-Pierre Sauvage and Bernard Feringa
C) Arieh Warshel, Michael Levitt and Martin Karplus
D) Paul Modrich, Tomas Lindahl and Aziz Sancar
Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Jean-Pierre Sauvage (from France), Sir J. Fraser Stoddart (from Scotland) and Bernard L. Feringa (from the Netherlands) have been awarded the 2016 Nobel Prize in Chemistry for the design and synthesis of molecular machines- the world’s smallest machines. The prize recognizes their success in linking molecules together to design everything from motors to a car and muscles on a tiny scale. They will share the 8m kronor (£727,000) prize; it was announced by the Royal Academy of Sciences in Stockholm, Sweden.

9)According to WHO, which city’s air is the worst among world megacities?
A) Chicago
B) Mumbai
C) Delhi
D) Mexico
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:According to WHO, Delhi’s air is the worst among world megacities
.

10)What is the current repo rate, as per the recently released 4th bi-monthly monetary policy statement for the year 2016-17?
A) 6.00%
B) 6.50%
C) 6.25%
D) 6.75%
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:As per the recently released 4th bi-monthly monetary policy statement the current repo rate is 6.25% for the year 2016-17.

7 total views, 2 views today

10% OFF on best NMAT Course. Use CATKING10 to avail. Offer expires in Get Started Now!

+