7th November 2016 GK & Current Affairs

1. The 7th session of Conference of Parties (COP7) on tobacco control has started in which state of India?

[A]Uttar Pradesh

[B]Haryana

[C]Rajasthan

[D]Odisha

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The 7th session of Conference of Parties (COP7) on tobacco control has started at India Exposition Mart in Greater Noida, Uttar Pradesh from November 7, 2016.

2. What is the India’s position on the global business optimism index, as per the latest Grant Thornton International Business Report?

[A]5th

[B]9th

[C]2nd

[D]4th

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:India has been ranked 2nd out of 36 nations on the global business optimism index during the third quarter (July-September 2016), according to the latest Grant Thornton International Business Report.

3. Which country is hosting the Conference of Parties (COP22) of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) ?

[A]India

[B]Morocco

[C]Nepal

[D]Palestine

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The 22nd session of the Conference of the Parties (COP 22) of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) has started at Marrakech in Morocco on November 7.

4. The Defence Research & Development Organisation (DRDO) has signed a MoU with which IIT institute to establish a Joint Advanced Technology Centre (JATC)?

[A]IIT Bombay

[B]IIT Kharagpur

[C]IIT Indore

[D]IIT Delhi

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:The Defence Research & Development Organisation (DRDO) has signed a MoU with Indian Institute of Technology (IIT) Delhi to establish a Joint Advanced Technology Centre (JATC).

5. Which bollywood personality has been appointed as the brand ambassador of Switzerland tourism?

[A]Amitabh Bachchan

[B]Alia Bhatt

[C]Ranveer Singh

[D]Shah Rukh Khan

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:Bollywood actor Ranveer Singh has been appointed as the brand ambassador of Switzerland tourism’s campaign for 2017 “Nature wants you back”.

6. Which Indian Armed Force has launched “Operation school chalo” in South Kashmir?

[A]Indian Army

[B]Indian Air Force

[C]Indian Navy

[D]All of the above

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:Indian Army has launched “Operation school chalo” in South Kashmir under a local slogan ‘Chyem ne zaroorat Daulat-o-ubab, Faqat Gochum School te Kitab (I don’t need money and fame, I need books and school’

7.The National Cancer Awareness Day is observed on which date in India?

[A]November 8

[B]November 7

[C]November 5

[D]November 6

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:The National Cancer Awareness Day is observed every year in India on November 7 to stress upon the early detection and cure of cancer.

8.Who has been appointed as the new Executive Director (ED) of the Reserve Bank of India (RBI)?

[A]K K Malhotra

[B]M Rajeshwar Rao

[C]Arindam Kunar

[D]Greesh Bindra

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:M Rajeshwar Rao has been appointed as the new Executive Director (ED) of the Reserve Bank of India (RBI).

9.The book “Game Goes On” has been authored by whom?

[A]Alan McGilvray

[B]James Leigh Hunt

[C]Arun Kolatkar

[D]Nissim Ezekiel

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:The book “Game Goes On” has been authored by an Australian commentator, Alan McGilvray.

10.Who has been appointed as MD & CEO of Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India (CERSAI)?

[A]Rishabh Jain

[B]Praveen Kumar Sharma

[C]Kirti Singh

[D]Sudha Singhvi

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:Praveen Kumar Sharma has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) of Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India (CERSAI).

47 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +