7th October 2016 Gk & Current Affairs

1. Which Indian shooter has clinched silver in the 50 metre pistol event of the ISSF World Cup 2016 ?

[A]Gagan Narang

[B]Ronjan Sodhi

[C]Jitu Rai

[D]Abhinav Bindra

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Jitu Rai, an ace Indian shooter, has clinched a silver medal in the 50 metre pistol category of the ISSF World Cup 2016 in the final at Bologna, Italy.

2. The book “The Ministry of Utmost Happiness” has been authored by whom? [A]Arundhati Roy

[B]Vikram Seth

[C]Kiran Desai

[D]Aravind Adiga

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
The book “The Ministry of Utmost Happiness” has been authored by Arundhati Roy, which will release in June 2017.

3. Which of the following personalities has won the Nobel Peace Prize for 2016?

[A]Martti Ahtisaari

[B]Juan Manuel Santos

[C]Shinzo Abe

[D]Shirin Ebadi

 

Show Answer

Answer: Option A
Explanation:
Juan Manuel Santos, the Colombian President, has been awarded the Nobel Peace Prize for 2016 for his resolute efforts to bring the country’s more than 50-year-long civil war to an end, a war that has cost the lives of at least 220 000 Colombians and displaced close to 6 million people.

4. The Commonwealth Finance Ministers Meeting 2016 has been held in which of the following cities?

[A]Geneva

[B]New Delhi

[C]London

[D]Washington

 

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:
Arun Jaitley, the Union Finance Minister, has chaired the Commonwealth Finance Ministers’ Meeting at the International Monetary Fund (IMF) headquarters in Washington DC, United States.

5. Which state chief minister of India has been honoured with the 2016 Sustainable Development Leadership Award (SDLA)?

[A]Okram Ibobi Singh

[B]T R Zeliang

[C]Pawan Chamling

[D]Naveen Patnaik

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
Pawan Chamling, the Chief Minister of Sikkim, has been honoured with the prestigious 2016 Sustainable Development Leadership Award (SDLA) of the The Energy and Resources Institute (TERI)

6. India’s First Medical Park will be set up at which of the following states?

[A]Uttar Pradesh

[B]Tamil Nadu

[C]Odisha

[D]Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
Recently, the Union Government has approved HLL Lifecare (mini ratna Public Sector Undertaking (PSU) )to sub-lease 330.10 acres of land to set up India’s first medical technology manufacturing park (Medipark) at Chengalpattu in Chennai,Tamil Nadu.

7. The Election Commission of India (ECI) has collaborated with which social networking site to register young voters?

[A]Instagram

[B]Facebook

[C]Twitter

[D]YouTube

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
In a first-of-its-kind initiative, the Election Commission of India (ECI) has collaborated with Facebook to register young voters in 5 states, which are going to polls in 2017.

8. Which Indian city will host the 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR)?

[A]Lucknow

[B]Ahmedabad

[C]New Delhi

[D]Pune

 

 

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
The 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) will be hosted by the Government of India (GoI) in New Delhi on November 2-3, 2016.

9.Which committee has been constituted to assess ground situation at Cauvery basin? [A]MN Rao committee

[B]KK Paul committee

[C]GS Jha committee

[D]Raghuveer Bose committee

Show Answer

Answer: Option C
Explanation:
GS Jha, the Chairman of Central Water Commission (CWC), will head the Cauvery supervisory committee and will submit its report to the Supreme Court by October 17, 2016.

10.The 2016 BRICS Science & Technology Senior Official Meeting (SOM) has been held at which city of India?

[A]New Delhi

[B]Jaipur

[C]Bhopal

[D]Udaipur

 

Show Answer

Answer: Option B
Explanation:
The 6th BRICS Science & Technology Senior Official Meeting (SOM) has held at Jaipur, Rajasthan.

43 total views, 2 views today

10 Days CAT Workshop by CAT Toppers boost your scores by 20 Marks! Get Started Now!

+ +