9th-10th April 2017 Gk & Current Affairs

1. An exhibition titled ‘Swachhagraha – Bapu Ko Karyanjali’ has inaugurated in which city to mark 100 years of the historic Champaran Satyagraha?

[A] Kanpur

[B] Porbandar

[C] Lucknow

[D] New Delhi

Show Answer

Answer: Option D
Explanation:Prime Minister Narendra Modi has inaugurated an exhibition titled ‘Swachhagraha – Bapu Ko Karyanjali’ in New Delhi on April 10, 2017 to mark centenary of the historic Champaran Satyagraha – Mahatma Gandhi’s first Satyagraha in India

2.Who will become the United Nations (UN)’s youngest-ever Messenger of Peace?

[A] Malala Yousafzai

[B] Midori

[C] Haya Bint Al Hussein

[D] Charlize Theron

Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Malala Yousafzai (19), the youngest—ever Nobel Peace Prize laureate, will become the United Nations (UN)’s youngest-ever Messenger of Peace to promote girls’ education around the world as part of her new role. She is honoured by Secretary-General Antonio Guterres during a ceremony at the U.N. headquarters in New York

3.The Keibul Lamjao National Park is located in which state?

[A] Mizoram

[B] Manipur

[C] Tripura

[D] Assam
Show Answer

Answer: Option B
Explanation: The Keibul Lamjao National Park is the only floating park in the world, located in the Bishnupur district of Manipur. It is an integral part of Loktak Lake, which is famous for the phumdis floating over it.

4.Which Indian-origin educationist has won the ‘Asian Businesswoman of Year’ award?

[A] Asha Khemka

[B] Sangeeta Gupta

[C] Shaeli Solanki

[D] Lakshmi Devi
Show Answer

Answer: Option A
Explanation: Dame Asha Khemka, an Indian-origin educationist in the UK, has won the ‘Asian Businesswoman of the Year’ award for her efforts in the field of education and skills at the Asian Business Awards ceremony in Birmingham in April 2017.

5.India’s first NBA Basketball School has started in which city?

[A] Jaipur

[B] Pune

[C] Mumbai

[D] Rajkot

Show Answer

Answer: Option C
Explanation: The National Basketball Association (NBA) has launched India’s first NBA Basketball School launched in Mumbai, Maharashtra. The school is a part of a multi-year agreement with India On Track (IOT), which is open to male and female players between ages 6-18.

6. The International Convention on World Homoeopathy Day (WHD) has started in which city?

[A] Agartala

[B] Chennai

[C] New Delhi

[D] Pune
Show Answer

Answer: Option C
Explanation:The International Convention on ‘World Homoeopathy Day’ has started on April 9, 2017 with the theme ‘Enhancing Quality of Research in Homoeopathy’ through scientific evidence and rich clinical experiences’ at Pravasi Bharatiya Kendra (PBK) in New Delhi.

7. Which Indian-origin educationist has won the ‘Asian Businesswoman of Year’ award?

[A] Asha Khemka

[B] Sangeeta Gupta

[C] Shaeli Solanki

[D] Lakshmi Devi

Show Answer

Answer: Option C
Explanation :Asha Khemka, an Indian-origin educationist in the UK, has won the ‘Asian Businesswoman of the Year’ award for her efforts in the field of education and skills at the Asian Business Awards ceremony in Birmingham in April 2017.

8. The first NIMCARE World Health Day Summit 2017 has started in which city?

[A] Coimbatore

[B] Tiruchirappalli

[C] Kochi

[D] New Delhi

Show Answer

Answer: Option D
Explanation : The President of India, Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE World Health Day Summit 2017 on April 7, 2017 in New Delhi. The slogan of the summit is ‘Unite for a Healthy Mind’. The NIMCARE is a registered Charitable Trust under the Government of Tamil Nadu.

9. The 12th edition of Indo – Mongolian Joint Military Exercise “Nomadic Elephant” has started in which Indian state?

[A] Mizoram

[B] Uttarakhand

[C] Tamil Nadu

[D] Kerala

Show Answer

Answer: Option A
Explanation : The 12th edition of Indo – Mongolian Joint Military Exercise “Nomadic Elephant” has started at Vairengte in Mizoram from April 5, 2017 and will continue till April 18, 2017. Mongolian Army is represented by nine officers and 36 soldiers of the elite 084 Special Forces Task Battalion while Indian Army is represented by a contingent comprising of three officers, four JCOs and 39 soldiers of the Jammu & Kashmir Rifles.

10. India’s first-ever micro drama festival “Thespis” has started in which city?

[A] Udaipur

[B] New Delhi

[C] Pune

[D] Agra

Show Answer

Answer: Option B
Explanation : India’s first-ever micro-drama festival “Thespis” has started at the Indira Gandhi National Centre for the Arts in New Delhi on April 9, 2017. The micro drama festival has presented the series of 25 micro drama tales composed with the duration of 10 minutes and is named after Thespis of Icaria, who lived in 6th century BC and was the first actor to perform solo.

31 total views, 2 views today

All India Free Diwali Mock. Based on CAT 2016 Top performers win Gift Voucher worth Rs.20,000 Get Started Now!

+ +